V Paríži sa opäť strieľalo, pri mešite vybuchla nálož

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Paríži sa opäť strieľalo, pri mešite vybuchla nálož
Zásah polície, hasičov a záchranárov na mieste štvrtkovej streľby na juhu Paríža. Policajtka, ktorá utrpela ťažké zranenia, zomrela. Jej kolega útok prežil a previezli ho do nemocnice s vážnymi zraneniami.Paríž, 8. január 2015. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 8. januára (WEBNOVINY) – Pri mešite v meste na východe Francúzska došlo vo štvrtok v skorých hodinách k výbuchu. Informuje o tom stanica NBC News. Žiadne zranenia hlásené neboli, avšak starosta Villefranche-sur-Saône vyjadril obavy, že incident by mohol byť spojený so stredajším krvavým útokom na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži.

Po streľbe zomrela policajtka

Výbuch nastal pri mešite okolo šiestej hodiny ráno, pričom zničil sklenený výklad kaviarne priľahlej k budove, informovali noviny Le Progres sídliace v Lyone. Na miesto boli privolaní hasiči. „Bojím sa, že je to spojené s dramatickými udalosťami zo stredy,“ povedal starosta Bernard Perrut. Villefranche-sur-Saône sa nachádza pri Lyone, ktorý je od Paríža vzdialený asi 400 kilometrov.

V ranných hodinách sa strieľalo na južnom predmestí Paríža. Policajtka, ktorá utrpela ťažké zranenia, zomrela. Jej kolega útok prežil a previezli ho do nemocnice s vážnymi zraneniami. Informovala o tom rakúska televízna stanica ORF.

Obrazom: V Paríži sa strieľalo, po útoku zomrela policajtka

Ozbrojenci v stredu zavraždili 12 ľudí

Francúzska polícia po stredajšom atentáte rozbehla rozsiahle pátranie po páchateľoch útoku, ktorých identifikovala ako 34- a 32-ročných bratov Saida a Cherifa Kouachiových. Polícia upozorňuje, že obaja hľadaní sú ozbrojení a nebezpeční. Premiér Manuel Valls informoval, že v súvislosti s útokom už polícia zadržala sedem osôb. Jedným z nich je podozrivý spolupáchateľ, 18-ročný Hamyd Mourad, ktorý sa v stredu v noci sám vzdal polícii.

Obrazom: Ozbrojenci zabili v redakcii francúzskeho časopisu 12 ľudí

Maskovaní muži napadli v stredu redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža, pričom zabili najmenej 12 ľudí a desať ďalších zranili, z toho štyroch kriticky. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja príslušníci polície ako aj šéfredaktor Stéphane Charbonnier. Muži boli ozbrojení automatickými zbraňami typu Kalašnikov a podľa svedkov počas útoku kričali, že pomstili proroka Mohameda i tradičné „Alah je veľký“.

Obrazom: Ľudia smútia za obeťami na námestiach po celom svete

Charlie Hebdo v minulosti zverejnil viacero vtipov a karikatúr islamistických vodcov ako aj proroka Mohameda. V novembri 2011 sa už pre obrázok proroka stal terčom útoku zápalnými fľašami. Naposledy sa na konte magazínu na sieti Twitter a Facebook objavila karikatúra vodcu organizácie Islamský štát Abú Bakra al-Bagdádího.

Paríž
Foto: SITA/AP
Streľba
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manuel Valls
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo