Útoky v Paríži vyvolávajú obavy, Británia zvýšila ochranu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pamiatka obetí parížskeho útoku
Na pamiatku obetí teroristického útoku v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo v centre Paríža sa smútiaci ľudia stretli aj v centre Londýna. Foto: SITA/AP

LONDÝN 8. januára (WEBNOVINY) – Britská vláda vo štvrtok oznámila, že v reakcii na útok na týždenník Charlie Hebdo v Paríži zvýšila bezpečnostné opatrenia na svojich hraniciach vrátane prístavov a kontrolných stanovíšť, ktoré prevádzkuje na francúzskom území.

Británia po útoku v Paríži zvýšila ochranu hraníc

Hovorkyňa premiéra Davida Camerona uviedla, že dodatočná ochrana sa nezakladá na žiadnych špecifických informáciách tajných služieb a nie sú ani žiadne plány zvýšiť úroveň ohrozenia, ktorá je v súčasnosti už na druhom najvyššom stupni.

„Preventívne sme posilnili bezpečnosť hraníc,“ povedala hovorkyňa novinárom. Napríklad v prístavoch bude podľa nej viac kontrol áut a kamiónov, skenovania nákladov ako aj prítomných bezpečnostných síl. Ako príklady uviedla francúzsky prístav Calais alebo nástupište vlakov Eurostar v Paríži. Británia navyše do Francúzska podľa hovorkyne premiéra vyslala experta na boj proti terorizmu.

Obrazom: Ľudia smútia za obeťami na námestiach po celom svete

Útoky v Paríži vyvolávajú obavy z podpory európskej pravice

Stredajší teroristický útok vyvoláva obavy, že antiislamské hnutie a ultrapravicové strany sa budú snažiť z toho vyťažiť a získať zvýšenú podporu v Európe. Myslí si to nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas. Ten vo štvrtok povedal, že spôsob, akým sa snažia pravicové strany a hnutie PEDIGA „využiť tento útok na ich vlastné ciele, je odporný“.

Obrazom: Streľba v redakcii v centre Paríža

Pochody členov hnutia PEDIGA (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu) v Drážďanoch vo východnej časti Nemecka v posledných troch mesiacoch zosilneli. Organizátori pochodov po útokoch v Paríži rýchlo reagovali a na facebookovej stránke hnutia uviedli, že zabíjanie bola „voda na náš mlyn“.

Obrazom: V Paríži sa strieľalo, po útoku zomrela policajtka

„Islamisti, proti ktorým PEDIGA varuje v posledných 12 mesiacoch, ukázali dnes vo Francúzsku, že nie sú schopní praktizovať demokraciu, no namiesto toho vidia ako riešenie násilie a smrť. Naši politickí lídri nás však presviedčajú, že opak je pravda,“ napísala PEDIGA na Facebooku.

Obyvatelia Francúzska si v rámci štvrtkového štátneho smútku na poludnie pripomenuli obete stredajšej streľby v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo, kde ozbrojenci usmrtili dvanásť ľudí. Na ich pamiatku sa okrem iného rozozvučali zvony parížskych kostolov a zastavila sa doprava v hlavnom meste. Minútu ticha za obete držali aj v Bruseli, sídle EÚ, kde spustili vlajky na pol žrde. Polícia medzičasom páchateľov identifikovala ako dvoch bratov a upozorňuje, že obaja hľadaní sú ozbrojení a nebezpeční.

Novinári týždenníka Charlie Hebdo, ktorých zastrelili

The cartoonists who were killed in the attack on #CharlieHebdo https://t.co/jdO7PafN1m pic.twitter.com/kcBxITrzoK— The Telegraph (@Telegraph) 7. Leden 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Heiko Maas
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo