Teroristu z kóšer obchodu zabili, štyria rukojemníci zomreli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Francúzsko
Zachránení rukojemníci zo židovského obchodu s potravinami. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 9. januára (WEBNOVINY) – Polícia zneškodnila ozbrojeného muža, ktorý zabil vo štvrtok na predmestí Montrouge policajtku a v piatok prepadol obchod s kóšer potravinami na východe Paríža.

Útočník v kóšer supermarkete bol identifikovaný ako Amedy Coulibaly. Zadržiaval tam niekoľko rukojemníkov. Podľa agentúry AFP sú štyria z nich mŕtvi. Počet obetí potvrdil aj francúzsky prezident Francois Hollande.

Obrazom: Teroristu z kóšer obchodu zabili

Podľa televízie BFMTV Coulibaly, ktorý v dopoludňajších hodinách telefonoval s bratmi Kouachiovcami, sa prihlásil k Islamskému štátu. Okrem zabitého Coulibalyho sa v obchode nachádzal ešte jeden strelec. Podľa televízie Sky News polícii ušiel ako rukojemník.

Rukojemnícka dráma sa v rovnakom čase skončila aj v tlačiarni v mestečku Dammartin-en-Goele, kde polícia zabila bratov Kouachiovcov, obvinených zo zabitia desiatich novinárov denníka Charlie Hebdo a dvoch policajtov.

Rukojemnícke drámy na seba nadväzovali, teroristi pochádzali z jednej teroristickej bunky. Asi 30-ročný útočník Coulibaly sa polícii vyhrážal, že ak zaútočí na bratov v tlačiarni, tak zabije všetkých rukojemníkov.

Aktuálne správy naživo

https://www.youtube.com/watch?v=BFwedk4dBCc

Coulibaly mal vo štvrtok na juhu Paríža zastreliť policajtku. Francúzska polícia ešte pred zásahom zverejnila fotografiu muža a ženy, ktorí sú podozriví zo zabitia policajtky na predmestí Paríža. Tá v supermarkete nebola a polícia po nej pátra.

French authorities release poster for shooter in east Paris hostage situation at supermarket: https://t.co/BwselqxWou pic.twitter.com/T2eVs98bs6— CBSN (@CBSNLive) 9. Leden 2015

Polícia okolie lahôdkarstva na predmestí Porte de Vincennes uzavrela a dom evakuovala. Nariadila tiež zatvorenie všetkých obchodov a reštaurácií v židovskej štvrti Le Marais z obavy ďalších útokov. Bývalý vyjednávač Scotland Yardu Roy Ramm v rozhovoru pre Sky News vyhlásil, že tieto dva incidenty s rukojemníkmi patria medzi najobtiažnejšie situácie, aké si možno vôbec predstaviť. Prvá vec, ktorú museli vyšetrovatelia urobiť, bolo pokúsiť sa zabrániť tomu, aby Coulibaly a bratia Kouachiovci spolu komunikovali.

Obrazom: Polícia zabila vrahov z Charlie Hebdo

Special police unit arrives at the scene in Vincennes @FRANCE24 @France24_en pic.twitter.com/mqf6koRHac— Markus Karlsson (@markusF24) 9. Leden 2015

Obrazom: Streľba v redakcii týždenníka Charlie Hebdo
Obrazom: Ľudia smútia za obeťami na námestiach po celom svete
Obrazom: V Paríži sa strieľalo, po útoku zomrela policajtka

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François Hollande
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo