Štyri krajiny chcú od Bruselu zastavenie ruskej propagandy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

VILNIUS 10. januára (WEBNOVINY) – Ministri zahraničných vecí Británie, Dánska, Estónska a Litvy sa v piatok listom obrátili na vedenie EÚ, v ktorom uviedli potrebu bojovať proti „kampani ruskej propagandy“ v čase pretrvávajúcej krízy na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V liste šéfov diplomacií štyroch krajín bloku adresovanom vysokej predstaviteľke EÚ pre zahraničnú politiku Federice Mogheriniovej sa píše o „stále narastajúcej ruskej dezinformačnej a propagačnej kampani ako odpovedi na hospodársku silu Západu“ a zároveň o vytláčaní slobodných médií v Rusku na okraj. Podľa ministrov sa Rusko okrem iného takto snaží rozbiť jednotu EÚ a Západu.

Podľa vyjadrení diplomatov, ktoré zverejnila agentúra AFP, je preto potrebné pripraviť plán, ktorý by ponúkal alternatívy pre po rusky hovoriacich ľudí. Ako sa uvádza v korešpondencii, „únia musí poskytnúť dôveryhodné a konkurencieschopné informačné alternatívy pre rusky hovoriacu populáciu a tých, čo sledujú ruské štátne médiá“. Tie sú populárne aj u ruských menšín v Estónsku a Lotyšsku, kde tvoria štvrtinu populácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia