Francúzi držia vo väzbe podozrivých, al-Kajdá hrozí útokmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Muž, ktorý zabil policajtku, prepadol obchod v Paríži
Útočník, ktorý zabil policajtku, zadržiava v obchode s lahôdkami asi päť rukojemníkov vrátane matky s dieťaťom. Polícia okolie lahôdkarstva na predmestí Porte de Vincennes uzavrela a nariadila tiež zatvorenie všetkých obchodov a reštaurácií v židovskej štvrti Le Marais z obavy ďalších útokov. Foto: SITA/AP

BRUSEL 10. januára (WEBNOVINY) – Francúzsko sa stane terčom ďalších útokov, varoval krajinu v piatok na videu náboženský predstaviteľ odnože teroristickej siete al-Kajdá v Jemene (AQAP). K rovnakej odnoži teroristov sa hlásili aj bratia Chérif a Said Kouachiovci, ktorí postrieľali v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo 12 ľudí.

Obrazom: Polícia zabila bratov Kouachiovcov

Nebudete v bezpečí, kým budete bojovať proti Alahovi, odkazuje al-Kajdá

Polícia Kouachiovcov po rukojemníckej dráme v piatok zastrelila. Zabarikádovali sa v tlačiarni v obci Dammartin-en-Goële, ktorá sa nachádza asi 40 kilometrov severovýchodne od Paríža. V budove boli aj dvaja ďalší muži. Jedného teroristi držali ako rukojemíka, o druhom však nevedeli. Rukojemníkom bol vedúci tlačiarne, podľa agentúry DPA ho však neskôr prepustili. Druhý muž sa ukrýval na prvom poschodí v krabici. Išlo o 27-ročného grafika, píše denník Le Figaro. Ten poslal rodine správu, aby zavolala políciu, ktorej pomáhal. Po zásahu vyšiel z budovy.

Francúzske špeciálne jednotky simultálne začali v piatok útok aj na teroristu Amedyho Coulibalyho, ktorý zadržiaval rukojemníkov v supermarkete s kóšer potravinami na východe Paríža. Teroristu zabili, ešte pred policajným útokom prišli o život štyria rukojemníci.

Jemenská odnož teroristickej organizácie al-Kájda sa prihlásila k stredajším útokom na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo. Podľa vyjadrení jedného z vrcholných predstaviteľov organizácie pôsobiacej na arabskom polostrove Abú Háretha al-Nizárího bola streľba operáciou, ktorej s cieľom bolo „naučiť Francúzov hraniciam slobody prejavu“. Al-Nizárí vo zvukovom zázname uviedol, že „niektorí Francúzi nie sú zdvorilí k prorokom a to bol dôvod, prečo niekoľko veriacich, ktorí milujú Boha a jeho prorokov a mučeníctvo, ich išli naučiť, ako sa správať a ako byť slušní k prorokom a taktiež ich naučiť, že sloboda prejavu má svoje hranice“.

„Nebudete v bezpečí, kým budete bojovať proti Alahovi, jeho poslom a jeho stúpencom,“ odkázal vo videu Nizárí.

Polícia zadržiava ďalších podozrivých

K finančnej a výcvikovej podpore zo strany jemenskej al-kájdy, najaktívnejšej odnoži organizácie, sa v piatok podľa agentúry Reuters priznal aj jeden z páchateľov útoku. Vo zverejnenej zvukovej nahrávke konkrétne spomenul meno vplyvného radikálneho duchovného Anvara Avlakího, ktorého v roku 2011 zabilo americké bezpilotné lietadlo.

Vyšetrovatelia hľadajú ďalších ľudí, ktorí s útočníkmi spolupracovali, infromuje o tom agentúra DPA. Francúzska polícia zadržiava vo väzbe piatich podozrivých.

Obrazom: Teroristu z kóšer obchodu zabili

Podľa prokurátora Françoisa Molinsa ide o príbuzných zneškodnených ozbrojencov. Priateľka Coulibalyho, ktorý zadržiaval ľudí v židovskom obchode, je stále na úteku. Hayat Boumeddieneová je ozbrojená a nebezpečná, varuje polícia.

Premiér Valls priznal, že tajní pochybili

Francúzsky premiér Manuel Valls v sobotu priznal, že tajné služby situáciu pred útokmi v Paríži podcenili a pochybili. „Došlo k pochybeniu, samozrejme. Teraz musíme analyzovať, čo sa stalo“, povedal Valls.

Médiá vo Francúzsku tvrdia, že tragédii sa dalo predísť, ak by tajní lepšie vyhodnotili riziko, ktoré predstavovali traja teroristi. Kouachiovci sa nachádzali na tajnom americkom zozname ľudí podozrivých z terorizmu. Zoznam s názvom TIDE obsahuje až 1,2 milióna podozrivých osôb. Americké Centrum pre sledovanie terorizmu však Kouachiovcov evidovalo aj na oveľa menšom zozname osôb, ktorým zakázali využívať komerčné letecké linky do USA. Chérif Kouachiov bol v minulosti odsúdený za teroristickú činnosť.

Francúzsko robí podľa šéfa policajných odborov Michela Thoorisa málo, aby zabránilo príchodu nebezpečných teroristov, ktorých cvičí al-Káida alebo Islámský stát.

Odporúčame aj:

Francúzi sledovali bratov podozrivých z útoku už dlhšie

Parížsky útok je mementom aj pre Slovákov, uctili si obete

V Paríži sa opäť strieľalo, pri mešite vybuchla nálož

Dánske noviny zvyšujú bezpečnosť pre karikatúry Mohameda

Karikaturisti a novinári poslali extrémistom jasný odkaz

Známy denník zverejnil karikatúry od Charlie Hebdo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David CameronDonald TuskEwa KopaczováJean-Claude JunckerJens StoltenbergManuel Valls
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo