Vodca militantov chváli útok v Paríži, vyzýva na ďalšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Muž, ktorý zabil policajtku, prepadol obchod v Paríži
Útočník, ktorý zabil policajtku, zadržiava v obchode s lahôdkami asi päť rukojemníkov vrátane matky s dieťaťom. Polícia okolie lahôdkarstva na predmestí Porte de Vincennes uzavrela a nariadila tiež zatvorenie všetkých obchodov a reštaurácií v židovskej štvrti Le Marais z obavy ďalších útokov. Foto: SITA/AP

DUBAJ 12. januára (WEBNOVINY) – Bývalý popredný predstaviteľ severoafrickej odnože al-Kájdy Muchtár Bilmuchtár vydal vyhlásenie, v ktorom chváli minulotýždňový útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo a vyzýva moslimov na Západe, aby uskutočnili ďalšie podobné akcie.

Všetky články o teroristických útokoch v Paríži nájdete

—–> TU

V pondelok o tom informoval americký inštitút SITE monitorujúci činnosť teroristických organizácií, podľa ktorého vyhlásenie šíria na internete militantno-extrémistická skupina al-Murábitún (Almorávidovia) vytvorená v roku 2013 bojovníkmi vernými Bilmuchtárovi a spriaznené Hnutie za jednotu a džihád v západnej Afrike.

Obrazom: Ulicami Paríža pochodovalo vyše milióna ľudí proti terorizmu

Dlhoročný alžírsky militant v ňom tvrdí, že podobné útoky sú oprávnené vzhľadom na to, čo nazýva agresiou Západu, kam zaraďuje francúzske vojenské zásahy proti islamistickým ozbrojeným skupinám v sahelsko-saharskom regióne.

Obrazom: Streľba v redakcii týždenníka Charlie Hebdo

Skupina al-Murábitún už pri svojom vzniku vyhlásila svätú vojnu Francúzsku za jeho intervenciu proti islamistickým povstalcom v Mali. Ozbrojenci pod vedením Bilmuchtára začiatkom roka zaútočili na plynárenský závod pri meste Ajn Aminás na východe Alžírska, pričom zahynulo 40 pracovníkov pochádzajúcich prevažne z cudziny. Alžírsky súd už Bilmuchtárovi v neprítomnosti uložil trest smrti za terorizmus, zatiaľ čo USA na neho vypísali odmenu vo výške päť miliónov dolárov.

Streľba v parížskej redakcii Charlie Hebdo a následné udalosti si v priebehu troch dní vyžiadali 17 mŕtvych a predstavujú najhoršie útoky na francúzskej pôde za posledné desaťročia. Týždenník je známy satirickými narážkami na islam a iné náboženstvá vrátane karikatúr proroka Mohameda, ktorými v uplynulých rokoch vyvolal pobúrenie medzi moslimami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo