Súd zrušil Mubarakovi trest za spreneveru, vo väzení zostáva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mubarak
Foto: SITA/ AP

KÁHIRA 13. januára (WEBNOVINY) – Egyptský vyšší súd v utorok zrušil jediný platný rozsudok nad zosadeným prezidentom Husním Mubarakom, na základe ktorého mal stráviť tri roky vo väzení za spreneveru verejných prostriedkov, a nariadil zopakovanie konania v danom prípade.

Exprezident mal zo štátnych peňazí zveľaďovať dom

Podľa zdroja z ministerstva vnútra, ktorý citovala štátna tlačová agentúra MENA, to však automaticky neznamená jeho prepustenie na slobodu, o čom teraz musí rozhodnúť prokuratúra alebo súd poverený novým procesom. Spolu s 86-ročným bývalým štátnikom zostávajú vo väzbe taktiež jeho dvaja synovia, ktorí si majú za rovnaký zločin odsedieť štyri roky.

Májový rozsudok nad Mubarakovcami sa týkal peňazí určených na obnovu prezidentských palácov, ktoré podľa obžaloby namiesto toho použili na zveľadenie rodinného majetku. Vzhľadom na zlý zdravotný stav si exprezident svoj trest odpykával v jednej z káhirských vojenských nemocníc.

Mubarak bol súdený aj za zabíjanie demonštrantov

Ešte v novembri súd v opakovanom procese zbavil Mubaraka obvinenia, že počas vzbury proti jeho režimu v roku 2011 nechal zabíjať demonštrantov. Vtedajšie rozhodnutie vyvolalo protesty, pri ktorých zahynuli najmenej dvaja ľudia. Mubarakovi kritici vyjadrujú obavy, že jeho prepustenie na slobodu v období, keď sú väznené tisíce jeho politických protivníkov, by bolo návratom starého režimu.

Mubarak v Egypte neohrozene vládol 30 rokov až do februára 2011, keď proti jeho autokratickému režimu vypuklo masové povstanie. To si vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V roku 2012 ho odsúdili na doživotie, no v januári 2013 vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu. V lete 2013 o post prišiel aj prvý demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí, ktorého po roku vo funkcii od moci odstavila armáda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Husní MubarakMuhammad Mursí