Video: V Turecku pálili noviny s karikatúrami Charlie Hebdo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Demonštrácie v Istanbule
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 15. januára (WEBNOVINY) – Demonštranti v tureckom Istanbule v stredu verejne spálili výtlačky sekulárnych novín Cumhuriyet, ktoré zverejnili do turečtiny preložené karikatúry z francúzskeho magazínu Charlie Hebdo.

Všetky články o teroristických útokoch v Paríži nájdete

—–> TU

Demonštranti sa vyhrážali novinárom

Vo štvrtok o tom informuje spravodajský portál britského denníka The Guardian. Ten z demonštrácie zverejnil aj videozáznam. Vidieť na ňom, ako sa protestujúci vyhrážajú novinárom z Cumhuriyetu, ktorí podľa nich za zverejnenie karikatúr „zaplatia“.

Radikálni demonštranti takisto vyjadrili podporu bratom Kouachiovcom, ktorí zavraždili desiatich zamestnancov Charlie Hebdo, ako aj dvoch policajtov.

Video: Demonštranti v uliciach Istanbulu

https://www.youtube.com/watch?v=U_ov8lpeHxw

Charlie Hebdo vyšiel v stredu prvýkrát od nedeľňajšieho útoku. Jeho trojmiliónový náklad sa okamžite vypredal a vydavateľ chce preto mimoriadne vydať ďalšie výtlačky novín. Na obálke nového čísla je zobrazená karikatúra Mohameda, ktorý drží tabuľku s nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie). Nad tým je nápis „Všetko je odpustené“.

Obrazom: Nové číslo Charlie Hebdo sa vo Francúzsku okamžite vypredalo

Pakistanskí poslanci karikatúry odsúdili

Aj pakistanskí poslanci protestovali proti publikovaniu karikatúr proroka Mohameda. Štátna televízia vo štvrtok uviedla, že zákonodarcovia jednohlasne schválili rezolúciu odsudzujúcu zverejnenie obrázkov. Koľko ich hlasovalo celkovo, televízia neuviedla.

Po hlasovaní skupina poslancov uskutočnila protest pred parlamentom, kde odsúdili francúzsky magazín. Satirický týždenník opakovane hnevá moslimov tým, že zobrazuje kresby Mohameda. Mnohí moslimovia v Pakistane považujú takéto obrázky za rúhanie.

Cumhuriyet
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Charlie Hebdo