Záchrancu z rukojemníckej drámy v Paríži odmenia občianstvom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

PARÍŽ 16. januára (WEBNOVINY) – Malijský moslim, ktorý zachránil nakupujúcich pred islamistom počas útoku na židovský supermarket v Paríži, dostane francúzske občianstvo. Vo štvrtok to oznámilo ministerstvo vnútra. Po tom, čo útočník v obchode s kóšer potravinami minulý piatok zabil už niekoľko ľudí, ukryl 24-ročný predavač Lassana Bathily niekoľko osôb v chladiacej komore v suteréne, odpojil ju od elektriny, zhasol svetlo a povedal ľuďom, aby ostali pokojní. Sám ušiel výťahom na tovar, aby zavolal pomoc.

Všetky články o teroristických útokoch v Paríži nájdete

—–> TU

Keď sa dostal z obchodu von, polícia ho okamžite zatkla. Po vysvetlení nedorozumenia poskytol polícii dôležité informácie o situácii v obchode, kde Francúz malijského pôvodu Amedy Coulibaly už zabil štyroch židovských rukojemníkov. Polícia ho následne zneškodnila. „Pomohol som židom, všetci sme bratia,“ povedal Bathily po dráme pre stanicu BFM TV. „Je jedno či židia, kresťania alebo moslimovia, všetci sme na jednej lodi“.

Keď sa čin malijského imigranta dostal na verejnosť, zorganizovali ľudia naprieč Francúzskom petíciu za to, aby mu bolo udelené občianstvo. „Vzhľadom na statočné konanie pána Bathilyho počas rukojemníckej drámy v obchode Hyper Casher 9. januára ministerstvo vnútra urýchlilo vybavenie (jeho) žiadosti o občianstvo,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku. Oficiálne mu bude udelené počas slávnostnej ceremónie 20. januára.

Útoky na satirický magazín Charlie Hebdo minulý týždeň si vyžiadali 12 obetí, v židovskom supermarkete zomreli ďalší štyria ľudia a vyčíňanie islamistov neprežila aj jedna policajtka. Všetkých troch útočníkov polícia zastrelila.

Obrazom: Muž, ktorý zabil policajtku, prepadol obchod v Paríži

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia