Nemecká polícia prehľadala byty i mešitu, zajala dvoch ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemecká polícia
Foto: SITA/AP

BERLÍN 16. januára (WEBNOVINY) – Nemecká polícia v piatok informovala o zadržaní dvoch ľudí po vykonaní prehliadok v 12 berlínskych bytoch a mešite, ktoré využívajú radikálni moslimovia známi ako salafisti.

Zásah je podľa nej výsledkom niekoľko mesiacov trvajúceho preverovania činnosti piatich občanov Turecka vo veku 31 až 44 rokov podozrivých z „prípravy závažného aktu násilia proti štátu v Sýrii“ a prania špinavých peňazí. Policajný hovorca tiež povedal, že podozriví boli pravdepodobne členmi extrémistickej bunky, ktorá verbovala bojovníkov do Sýrie.

Martin Steltner z berlínskej prokuratúry zdôraznil, že domové prehliadky nemajú nijakú spojitosť s minulotýždňovými teroristickými útokmi v Paríži a okolí a „nie sú žiadne náznaky, že boli plánované útoky v Nemecku“. Polícia uviedla, že jeden zo zadržaných mužov viedol skupinu tureckých a ruských občanov pôvodom z Čečenska a Dagestanu, ktorí skupinu radikalizovali svojou náukou o islame, zatiaľ čo druhý bol zodpovedný za financovanie skupiny. Do akcie v Berlíne sa zapojilo približne 250 policajtov.

Správa o zadržaní údajných extrémistov v Berlíne sa objavila niekoľko hodín po tom, ako belgická polícia v meste Verviers usmrtila pri protiteroristickej operácii dvoch ozbrojencov podozrivých z plánovania útokov na policajné stanice a ďalšieho muža zadržala. Zásahy proti údajnej moslimsko-extrémistickej bunke sa uskutočnili v rôznych častiach krajiny vrátane viacerých štvrtí Bruselu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať