Stiahnite vojakov a zavrite hranicu, odkázal Porošenko Rusom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Ukrajinský prezident Petro Porošenko ukazuje na Svetovom ekonomickom fóre v Davose časť autobusu, ktorý bol zasiahnutý streľbou na východe Ukrajiny. Švajčiarsko, 21. január 2015. Foto: SITA/AP

DAVOS 22. januára (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose vyhlásil, že na ukrajinskom území sa nachádza vyše 9000 ruských vojakov.

Video: Rozstrieľaný ukrajinský autobus, ktorého časť ukázal Porošenko v Davose

Prezident Ukrajiny si vyslúžil potlesk

Porošenko, ktorý sa medzičasom vrátil do vlasti pre eskaláciu násilia na východe krajiny, na pôde fóra vo švajčiarskych Alpách taktiež povedal, že okrem vojakov spoza hranice prišlo aj 500 tankov a ťažké delostrelectvo. Prezident podotkol, že hoci má Kyjev „veľmi silnú armádu na obranu krajiny“, potrebná je aj „politická, hospodárska a morálna podpora ako štyri kľúčové ingrediencie“.

„Riešenie je veľmi jednoduché – prestaňte dodávať zbrane… stiahnite vojakov a zavrite hranicu. Ak chcete o niečom inom diskutovať, znamená to, že nie ste za mier, ste za vojnu,“ odkázal Porošenko ruskej vláde za potlesku prítomných a na margo stoviek ruských tankov a vojakov dodal: „Ak toto nie je agresia, čo potom je?“

Lavrov chce dôkazy

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu opätovne vyzval Rusko, aby stiahlo svoje sily z východnej Ukrajiny, kde je podľa neho v poslednom období možné sledovať zvyšovanie počtu tankov, diel a iných prvkov ťažkej výzbroje využívaných ruskými vojakmi v regióne.

Podľa jeho vyjadrenia na tlačovom brífingu v Bruseli NATO monitorovalo pôsobenie ruského vojska na Ukrajine niekoľko mesiacov, konkrétne číselné údaje však odmietol uviesť. Rusko naďalej popiera obvinenia zo strany Západu a Kyjeva, že na východe Ukrajiny nasadzuje svoje ozbrojené zložky.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Situáciu na Ukrajine ešte v stredu mali prerokovať ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka, ktorí sa mali vo večerných hodinách stretnúť v Berlíne. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred odchodom do Berlína odkázal protivníkom, aby svoje obvinenia „podložili faktami“. „Pred tým, ako od nás požadujete, aby sme s niečím prestali, prosím predložte dôkaz, že sme to urobili,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens StoltenbergPetro PorošenkoSergej Lavrov