Američania chcú urovnať spor s Iránom, budú rokovať o jadre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jadrové hlavice
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 23. januára (WEBNOVINY) – Americkí a iránski vyjednávači sa v piatok a sobotu opäť zídu vo Švajčiarsku, aby prerokovali ďalšie kroky smerujúce k dohode o jadrovom programe islamskej republiky.

Krajiny budú rokovať v Zürichu

Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí USA pricestuje do Zürichu delegácia na čele s námestníčkou ministra Wendy Shermanovou, ktorú vyslali ešte v stredu na rokovania s predstaviteľmi ostatných krajín skupiny G7 v Berlíne.

Najnovšie vyjednávanie s Iráncami nasleduje po stretnutí vo švajčiarskej Ženeve minulú nedeľu, keď Američania vystupovali v rámci skupiny šiestich svetových mocností (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko, USA). Zástupcovia jednotlivých strán vtedy podľa vlastných slov nedosiahli väčší pokrok a termín ďalšieho stretnutia stanovili na začiatok februára.

Irán čelí obvineniam zo snahy získať jadrové zbrane

Výsledkom rokovaní by mala byť konečná dohoda o urovnaní sporu s Iránom, ktorý čelí obvineniam zo snahy získať jadrové zbrane. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Dosiahnutie konečnej dohody sa predpokladalo v novembri, strany sa však zatiaľ nedokázali dohodnúť na riešení kľúčových otázok, ako sú obohacovanie uránu, počet prevádzkovaných odstrediviek či uvoľňovanie sankcií. Ako nový konečný termín uvádzajú 30. jún 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať