Zomrel saudskoarabský kráľ Abdalláh, nahradí ho jeho brat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kráľ Abdalláh
Saudskoarabský kráľ Abdalláh sa dožil 90 rokov. Foto: SITA/AP Photo

RIJÁD 23. januára (WEBNOVINY) – V piatok v skorých ranných hodinách zomrel saudskoarabský kráľ Abdalláh. Kráľ, ktorý sa dožil 90 rokov, trpel zápalom pľúc. Jeho nástupcom sa stal jeho 79-ročný nevlastný brat Salmán bin Abd al-Azíz as-Saúd.

Abdalláh nastúpil na trón v roku 2005 po nevlastnom bratovi Fahdovi. V poslednom čase býval často chorý. Skonal v nemocnici v hlavnom meste Rijád, kde bol so zápalom pľúc hospitalizovaný od decembra.

Abdalláh opatrne reformoval krajinu

Počas svojej vlády zavádzal v ultrakonzervatívnej krajine opatrné reformy, pričom dal ženám väčší podiel na verejnom živote, napriek odporu islamských konzervatívcov. V púštnom kráľovstve sú však stále v platnosti extrémne prísne zákony, ktoré zahŕňajú tresty bičovaním, popravy, zákazy šoférovania pre ženy a ďalšie obmedzovania osobných slobôd. Kráľ zomrel v piatok v nemocnici v Rijáde na zápal pľúc.

Za Abdalláhovej vlády bola krajina významným spojencom Západu v boji proti terorizmu.

Počas arabskej jari však akékoľvek prodemokratické pokusy vo vlastnej krajine tvrdo potlačil a poslal svoje jednotky na pomoc aj vládcom Bahrajnu.

Salmán
Foto: SITA/AP Photo

Salmán nastupuje v ťažkých časoch

Kráľ Salmán preberá krajinu v komplikovaných časoch. Po porážke vlastného povstania islamistov pred 10 rokmi sa púštne kráľovstvo momentálne nachádza obklopené hrozbou al-Kájdy v Jemene na juhu a Islamského štátu na severe. Obe skupiny majú v Saudskej Arábii svojich sympatizantov.

Salmán už v poslednom čase postupne preberal kráľove právomoci. Štyridsaťosem rokov pôsobil ako guvernér provincie Rijád, než sa stal korunným princom a ministrom obrany. Nový kráľ vyhlásil, že bude udržiavať rovnaký kurz ako jeho predchodca, zosnulý kráľ Abdalláh. Vyjadril sa tak vo svojom prvom prejave od nástupu na trón.

V súvislosti s úmrtím v Saudskej Arábii nevyhlásili žiadne obdobie smútku, zástavy neboli spustené na pol žrde a vládne úrady by mali po skončení víkendu, ktorý na Blízkom východe pripadá na piatok a sobotu, normálne fungovať. Napriek Abdalláhovej popularite sa tiež nevyskytli žiadne spontánne zhromaždenia v uliciach.

Abdalláhov skromný pohreb kontrastuje so skutočnosťou, že za života bol jedným z najbohatších ľudí sveta. Okázalá rozlúčka či prejavy smútku by tiež odporovali puristickému sunnitskému učeniu, ktoré v kráľovstve presadzujú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať