Mariupoľ bol pod paľbou, Porošenko zvolal velenie armády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dieta ukrajina utecenci
Na Ukrajine je na humanitárnu pomoc odkázané množstvo ľudí. Foto: SITA/AP

KYJEV 24. januára (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko zvolal mimoriadne zasadnutie armádneho velenia v reakcii na raketové ostreľovanie prístavu Mariupoľ, pri ktorom zahynulo najmenej 30 ľudí. Ďalších vyše 80 osôb utrpelo zranenia.

Obrazom: Mariupoľ je pod paľbou, umierajú aj deti

Porošenko sa predčasne vracia zo Saudskej Arábie, kde sa zúčastnil na smútočnej ceremónii po úmrtí tamojšieho kráľa Abdulláha. Prezident chce osobne koordinovať reakciu na útok.

Separatisti začali ofenzívu

Proruskí povstalci v sobotu oznámili, že odštartovali ofenzívu pri meste Mariupoľ, ktoré je v rukách vlády. Separatisti najprv zodpovednosť za tieto útoky odmietali, no teraz priznali, že v oblasti prebieha operácia.

„Dnes sme začali ofenzívu v Mariupole,“ povedal Zacharčenko, ktorý v piatok oznámil, že separatisti budú pokračovať v operáciách s cieľom získať viac územia na východe Ukrajiny a s vládou už nebudú rokovať o ďalšom prímerí. Zacharčenko tiež povedal, že povstalci v nasledujúcich dňoch plánujú obkľúčiť mesto Debaltseve pri Donecku.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vyhlásenie môže zmariť nádeje na dosiahnutie mierovej dohody, o ktorej jednajú predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska.

K vyhláseniu došlo len deň po dosiahnutí pokroku v týchto rokovaniach, keď obe strany súhlasili so stiahnutím ťažkých zbraní z demarkačnej línie dohodnutej v septembri v Minsku.

Rakety zasiahli aj škôlku

Mestská rada v Mariupole uviedla, že povstalci ostreľujú mesto strelami dlhého doletu typu Grad. Rakety zasiahli trhovisko, škôlku, obchody a obytný dom, ktorý sa následne vznietil. Zásah dostalo aj ukrajinské vojenské stanovište na ceste z mesta a o život prišiel jeden vojak.

Tajomník národnej rady pre obranu Oleksandr Turčynov vyhlásil, že „ide o ďalší krvavý zločin proti ľudskosti spáchaný ruskou armádou a skupinami teroristov, ktorí sú pod jej kontrolou“.

Mariupoľ, ktorý má asi 500 000 obyvateľov, leží pri Azovskom more medzi Ruskom a Krymom. Povstalecké pozície sa nachádzajú asi desať kilometrov východne od prístavu. Obsadenie mesta by otvorilo cestu medzi Ruskom a anektovaných Krymom.

Mariupoľ je pod paľbou, umierajú aj deti
Foto: SITA/AP

Únia odsúdila útok na Mariupoľ

Vrchná predstaviteľka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová v sobotu ostro odsúdila raketové útoky na ukrajinský prístav Mariupoľ. Rusko vyzvala, aby využilo svoj vplyv na tamojších proruských povstalcov, ktorí majú ostreľovanie na svedomí.

„Rusko musí zastaviť všetky formy vojenskej, politickej alebo finančnej podpory,“ vyhlásila šéfka diplomacie. Zintenzívňovanie bojov na východe Ukrajiny môže podľa nej ešte viac poškodiť vzťahy medzi EÚ a Ruskom, na ktoré únia uvalila hospodárske aj diplomatické sankcie.

EÚ tento týždeň vyhlásila, že nie sú žiadne dôvody na zmierňovanie ekonomických sankcií voči Rusku v súvislosti s dianím na Ukrajine, kde sa v posledných dňoch opäť rozmáha násilie. Mogheriniová vtedy povedala, že akékoľvek stiahnutie sankcií by bolo možné len v prípade zlepšenia situácie na východe Ukrajiny.

Mariupoľ je pod paľbou, umierajú aj deti
Foto: SITA/AP

Konflikt si vyžiadal už tisícky obetí

Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili pred asi deviatimi dňami a za tú dobu si vyžiadali viac než 262 mŕtvych.

Najtvrdšie strety prebiehali na doneckom letisku, z ktorého sa ukrajinská armáda vo štvrtok po niekoľkých mesiacoch musela stiahnuť. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla minulého roku vyžiadal už vyše 5000 obetí na životoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Federica MogheriniováPetro Porošenko