Zmiernenie napätia s Ruskom je pre Porošenka priorita

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Proruskí separatisti
Generálny tajomník NATO vyzval Rusko, aby ukončilo všetku vojenskú, politickú a finančnú pomoc povstalcom. Foto: SITA/AP

BRUSEL 25. januára (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje zmiernenie napätia so susedným Ruskom za prioritu svojej vlády, ktorá stále uznáva dohodu o mieri podpísanú v septembri v Minsku. Prezident to povedal na zasadnutí bezpečnostných predstaviteľov krajiny v reakcii na vyostrenie bojov na východe Ukrajiny, kde pri útoku na mesto Mariupoľ zahynulo asi 30 civilistov.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Povstalci podporovaní Ruskom oznámili, že už nechcú rokovať o prímerí a že budú pokračovať v bojových operáciách s cieľom obsadenia celého Donbasu. „Našou prioritou je začatie politického procesu zmiernenia napätia. K minskej dohode nemáme alternatívu,“ vyhlásil Porošenko. Dodal, že ministri zahraničia Európskej únie sa budú v pondelok zaoberať možnosťami nátlaku na Rusko, ktoré podľa NATO poskytuje povstalcom vojenskú podporu.

Obrazom: Mariupoľ je pod paľbou, umierajú aj deti

Rusi pomáhajú separatistom pri ofenzíve

Severoatlantická aliancia tvrdí, že ruské jednotky podporujú povstaleckú ofenzívu na východe Ukrajiny, pričom Moskvu vyzvala, aby túto podporu ukončila. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo vyhlásení konštatoval, že boje ostro eskalovali a existujú náznaky, že proruskí separatisti uskutočnia rozsiahlu ofenzívu na viacerých miestach Doneckej a Luhanskej oblasti.

„Ruskí vojaci na východe Ukrajiny podporujú tieto operácie pomocou velenia a kontrolných systémov, systémov protivzdušnej obrany vrátane rakiet zem-vzduch, pomocou bezpilotných vzdušných systémov ako aj moderných odpaľovacích a elektronických zariadení,“ vyhlásil Stoltenberg, podľa ktorého ide o absolútnu neúctu k prímeriu. Rusko vyzval, aby ukončilo všetku vojenskú, politickú a finančnú pomoc povstalcom a prestalo tak destabilizovať Ukrajinu.

Rusko zablokovalo prijatie vyhlásenia

Raketové ostreľovanie prístavu Mariupoľ si v sobotu vyžiadalo asi 30 mŕtvych, ďalších vyše 80 osôb utrpelo zranenia. Proruskí povstalci v sobotu oznámili, že odštartovali ofenzívu pri meste Mariupoľ, ktoré je v rukách vlády. Separatisti najprv zodpovednosť za tieto útoky odmietali, no teraz priznali, že v oblasti prebieha operácia.

Povstalci už v piatok oznámili, že budú pokračovať v operáciách s cieľom získať celé územie Donbasu na východe Ukrajiny a s vládou už nebudú rokovať o ďalšom prímerí. Rusko v sobotu večer zablokovalo prijatie vyhlásenia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré odsudzuje vyostrenie bojov na východe Ukrajiny ako aj útok na prístav Mariupoľ.

Návrh vyhlásenia pripravila Británia, ktorá tiež žiada vyšetrenie ostreľovania Mariupoľu a odsudzuje ostré vyhlásenia proruských povstalcoch o plánoch dobyť ďalšie územia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens StoltenbergPetro Porošenko
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy