Nigérijská armáda odrazila útok Boko Haram na dôležité mesto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boko Haram
Militanti útočili aj na dediny v štáte Adamawa asi 200 kilometrov južne od Maiduguri. Foto: SITA/AP

MAIDUGURI 25. januára (WEBNOVINY) – Nigérijská armáda odrazila v nedeľu útok bojovníkov z extrémistickej skupiny Boko Haram na hlavné mesto severovýchodného štátu Borno Maiduguri. Povstalci zo sunnitskej sekty, ktorá sa snaží o založenie vlastného islamského štátu, odštartovali útok v noci zo soboty na nedeľu.

Podľa nemenovaného armádneho zdroja bolo pri bojoch zabitých množstvo vojakov aj povstalcov. Úrady však zatiaľ počet obetí nezverejnili. Mesto Maiduguri bolo od rána úplne uzavreté – zablokované boli všetky cesty, úrady a obchody zostali zatvorené. Svedkovia uviedli, že bolo počuť streľbu a výbuchy a nad mestom lietali vojenské helikoptéry.

Militanti v nedeľu útočili aj na dediny v štáte Adamawa asi 200 kilometrov južne od Maiduguri. Podľa svedkov povstalci terorizujú miestne obyvateľstvo, rabujú ich majetky a podpaľujú domy. Mužov údajne rovno zabíjajú, deti a ženy v mnohých prípadoch unášajú. Nové útoky sa odohrávajú práve v čase návštevy amerického ministra zahraničia Johna Kerryho v hlavnom meste Lagos, kde s nigérijským prezidentom Goodluckom Jonathanom rokuje o bezpečnostnej situácii v krajine.

Povstalci z Boko Haram zabili počas svojho päťročného povstania tisíce ľudí. Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International zabili militanti okolo 3. januára v meste Baga na severe Nigérie až 2000 ľudí. Povstalci už ovládajú veľké časti štátu Borno a získanie miliónového mesta Maiduguri by pre nich bolo veľkým úspechom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia