Protesty na výročie revolúcie v Egypte si vyžiadali obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Egypt
Demonštranti prišlo o život v Alexandrii, Káhire a v severnej provincii Baharíja. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 25. januára (WEBNOVINY) – Najmenej 11 ľudí zahynulo v Egypte pri víkendových zrážkach na štvrté výročie revolúcie, ktorá viedla k pádu prezidenta Husního Mubaraka. V nedeľu o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva. Demonštrácie sa konali vo viacerých egyptských mestách.

Polícia sa snažila rozohnať väčšie demonštrácie a v Káhire zasiahla proti protestujúcim slzotvorným plynom. Demonštranti prišlo o život v Alexandrii, Káhire a v severnej provincii Baharíja. Minulý rok si protesty na výročie revolúcie vyžiadali asi 50 mŕtvych.

Egypťania si protestmi pripomínajú štvrté výročie začiatku revolúcie, ktorá viedla k pádu prezidenta Mubaraka. Jeho nasledovníka Muhammada Mursího pred dvoma rokmi zvrhla armáda, no jeho stúpenci organizujú pravidelné demonštrácie, v ktorých žiadajú jeho znovudosadenie, a to napriek vládnej perzekúcii a násilnostiam.

Egyptská odnož Moslimského bratstva, za ktoré Mursí kandidoval, je opäť tvrdo potláčaná. Krajinu v súčasnosti vedie armádou podporovaná prechodná vláda vedená prezidentom Abd al-Fattáhom as-Sísím.

Mubarak vládol v Egypte od roku 1981 až do februára 2011, keď pod tlakom ľudového povstania rezignoval. Počas svojej vlády tvrdo potláčal akékoľvek presahy náboženstva do verejného života a pre západné krajiny predstavoval istotu kontroly nad extrémistami a dodržiavania prímeria so susedným Izraelom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať