Ministri zahraničia budú mimoriadne rokovať o Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mariupoľ je pod paľbou, umierajú aj deti
Ostreľovanie Mariupoľa si vyžiadalo najmenej už tridsať mŕtvych. Vyhasli i detské životy. Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili pred asi deviatimi dňami a za tú dobu si vyžiadali viac než 262 mŕtvych. Foto: SITA/AP

BRUSEL 26. januára (WEBNOVINY) – Ministri zahraničia Európskej únie budú vo štvrtok mimoriadne rokovať o zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny. Zasadnutie zvolala v nedeľu šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá tak reagovala na vyostrenie bojov v Doneckom a Luhanskom regióne.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Najväčšie zdesenie spôsobilo v sobotu ostreľovanie prístavu Mariupoľ proruskými povstalcami, ktoré si vyžiadalo až 30 mŕtvych a vyše 80 zranených. „Zvolávam na štvrtok mimoriadne zasadnutie rady ministrov zahraničia,“ uviedla Mogheriniová.

Voči Rusku sa vyjadril aj Tusk

„Rusko musí zastaviť všetky formy vojenskej, politickej alebo finančnej podpory,“ vyhlásila ešte v sobotu šéfka diplomacie. Zintenzívňovanie bojov na východe Ukrajiny môže podľa nej ešte viac poškodiť vzťahy medzi EÚ a Ruskom, na ktoré únia uvalila hospodárske aj diplomatické sankcie.

Obrazom: Mariupoľ sa stal terčom paľby

Silné vyhlásenie voči Rusku vyslovil aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Ústupky voči Moskve viedli podľa neho k ešte väčšej agresii. „Musíme tvoriť našu politiku na základe holých faktov, a nie ilúzií,“ zdôraznil. Aj Severoatlantická aliancia tvrdí, že ruské jednotky podporujú povstaleckú ofenzívu na východe Ukrajiny.

Rusi neprijalo vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že „ruskí vojaci na východe Ukrajiny podporujú tieto operácie pomocou velenia a kontrolných systémov, systémov protivzdušnej obrany vrátane rakiet zem-vzduch, pomocou bezpilotných vzdušných systémov ako aj moderných odpaľovacích a elektronických zariadení“.

Rusko v sobotu večer zablokovalo prijatie vyhlásenia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré odsudzuje vyostrenie bojov na východe Ukrajiny a kritizuje povstalcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TuskFederica MogheriniováJens Stoltenberg