Obrazom: Obama sa zúčastnil osláv indického Dňa republiky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama navštívil Indiu, zúčastnil sa osláv indického Dňa republiky
Americký prezident Barack Obama sa spolu s manželkou zúčastnil osláv indického Dňa republiky. Jeho účasť predstavovala hlavný bod programu Obamovej trojdňovej návštevy Indie, ktorá má posilniť vzťahy medzi dvoma najväčšími demokraciami sveta. Foto: SITA/AP

NAÍ DILLÍ 26. januára (WEBNOVINY) – Prezident USA Barack Obama bol v pondelok hlavným hosťom na oslavách indického Dňa republiky, ktoré podobne ako v uplynulých rokoch sprevádzala veľkolepá prehliadka vojenskej sily a kultúrnej rozmanitosti v centre Naí Dillí.

Obrazom: Obama sa zúčastnil osláv indického Dňa republiky

Amerického lídra s manželkou na podujatí privítal jasajúci dav a napriek dažďu na tribúne strávili približne dve hodiny, čo je vzhľadom na bezpečnostné obavy považované za nezvyčajne dlhý čas. Účasť na prehliadke predstavovala hlavný bod programu jeho trojdňovej návštevy Indie, ktorá má posilniť vzťahy medzi dvoma najväčšími demokraciami sveta.

Išlo pritom o prvý prípad v dejinách, keď bol na oslavách pripomínajúcich indickú ústavu z roku 1950 prítomný americký prezident. Obama je tiež prvým prezidentom USA, ktorý počas pôsobenia vo funkcii navštívil Indiu dvakrát.

India a USA už dávnejšie deklarovali záujem budovať strategické partnerstvo ako protiváhu narastajúceho vplyvu Číny. Washington však v uplynulých rokoch Indom zazlieval obchodné bariéry ako aj údajné porušovanie zásad ochrany duševného vlastníctva, zatiaľ čo v roku 2013 vzťahy narušilo ponižujúce zaobchádzanie amerických orgánov s vysokopostavenou indickou diplomatkou v New Yorku.

Samotnému Modimu v roku 2005 Američania odmietli udeliť víza v súvislosti s nepokojmi v štáte Gudžarát, kde o tri roky skôr zahynulo vyše 1000 ľudí pri nábožensky motivovaných nepokojoch. Terajší premiér bol totiž vtedy šéfom samosprávy v Gudžaráte a podľa kritikov neurobil nič pre zastavenie násilia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama