SYRIZA našla partnera, novým gréckym premiérom je Tsípras

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SYRIZA získala koaličného partnera, vytvoria spoločnú vládu
Radosť ľudí po zverejnení prvých priebežných výsledkov v parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila radikálna strana SYRIZA. Foto: SITA/AP

ATÉNY 26. januára (WEBNOVINY) – Predsedu gréckej Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách, v pondelok vymenovali za nového premiéra. Aléxis Tsípras zložil prísahu do rúk prezidenta Károlosa Papoúliasa, pričom ho ubezpečil, že má v úmysle dodržiavať ústavu a disponuje dostatočnou podporou na to, aby mohol vytvoriť vládu.

Obrazom: Voľby v Grécku vyhrala radikálna SYRIZA

Očakáva sa, že svoj kabinet predstaví už v utorok po tom, ako podpíše koaličnú zmluvu s protiprisťahovaleckou národnokonzervatívnou stranou Nezávislí Gréci (ANEL). Podľa predošlých informácií by mal hovoriť o účasti vo vláde aj s predstaviteľmi stredoľavicového hnutia Rieka (To Potámi) a komunistami. Informoval o tom v pondelok po rokovaní s Tsíprasom samotný líder protiprisťahovalecky naladených pravičiarov.

Nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala SYRIZA so ziskom 36,3 percenta hlasov, k obsadeniu väčšiny v 300-člennom parlamente jej však chýbajú dve kreslá. Podrobnosti o podobe budúcej koalície s ANEL zatiaľ nie sú známe.

Víťazná strana sľubuje Grékom rušenie úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania zahraničnej finančnej pomoci. Štyridsaťročný Tsípras bude najmladším premiérom Grécka za posledných 150 rokov. V rozpore s tradíciou bola jeho prísaha svetského charakteru, zatiaľ čo v minulosti obrad viedla grécka pravoslávna cirkev.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis Tsípras