Mubarakových synov prepustili, súd nariadil zopakovať proces

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mubarakových synov prepustili z väzenia
O prepustení Aláu (vpravo) a Gamála (vľavo) Mubarakovcov na slobodu informovali predstavitelia väznice deň po štvrtom výročí revolúcie, ktorá viedla k pádu režimu pod vedením ich otca. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 26. januára (WEBNOVINY) – Dvoch synov zosadeného egyptského prezidenta Husního Mubaraka v pondelok prepustili z väzenia po tom, ako súd nariadil zopakovanie ich procesu pre údajnú korupciu. Samotný Mubarak zatiaľ zostáva vo väzbe, hoci momentálne takisto nie je z ničoho právoplatne odsúdený.

O prepustení Aláu a Gamála Mubarakovcov na slobodu informovali predstavitelia väznice deň po štvrtom výročí revolúcie, ktorá viedla k pádu režimu pod vedením ich otca. Príslušné rozhodnutie vydal súd minulý štvrtok.

Rodinkársky kapitalizmus

Oslobodenie vyvoláva obavy z ďalšieho nárastu napätia v Egypte, kde pri nedeľňajších protivládnych demonštráciách podľa oficiálnych zdrojov zahynulo najmenej 25 ľudí. Svedkovia pritom uvádzajú, že nasadené bezpečnostné sily strieľali do účastníkov zhromaždení.

Mnohí Egypťania vnímajú Mubarakovu 30-ročnú éru ako obdobie rodinkárskeho kapitalizmu, ktorý prinášal bohatstvo elite, zatiaľ čo milióny obyvateľov zostávali v chudobe. Prodemokratickí aktivisti tvrdia, že terajšie vedenie na čele s prezidentom Abd al-Fattáhom as-Sísím sa vracia k podobnému spôsobu vládnutia, čo však druhá strana odmieta.

Mali si odsedieť štyri roky

Jediný platný rozsudok nad Mubarakom, na základe ktorého mal stráviť tri roky vo väzení za spreneveru verejných prostriedkov, 13. januára zrušili a nariadili zopakovanie konania. Synovia 86-ročného bývalého štátnika si mali za rovnaký zločin odsedieť štyri roky.

Ešte v novembri súd v opakovanom procese zbavil Mubaraka obvinenia, že počas vzbury proti jeho režimu v roku 2011 nechal zabíjať demonštrantov. Vzhľadom na zlý zdravotný stav exprezidenta väznia v jednej z káhirských vojenských nemocníc.

Mubarakovi kritici sa obávajú, že jeho prepustenie na slobodu v čase, keď sú väznené aj tisíce jeho politických protivníkov, by bolo návratom starého režimu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gamál MubarakHusní Mubarak