Na východe Ukrajiny podľa Putina bojuje légia NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Austrália hostí summit top ekonomík sveta
Ruský prezident Vladimir Putin počas summitu G20 v austrálskom Brisbane. Austrália, Brisbane, 15. novembra. Foto: SITA/AP

PETROHRAD 26. januára (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že na východe Ukrajiny po boku ukrajinských vojakov bojujú aj sily NATO a ich cieľom je ovládnuť Rusko.

Putin upozornil na zahraničnú légiu NATO

„Kto bojuje (na východe Ukrajiny)? Sú tam oficiálne divízie ozbrojených síl, ale z veľkej časti sú tam aj takzvané dobrovoľnícke nacionalistické prápory. To nie je ani len armáda, je to zahraničná légia. V tomto prípade je to légia NATO,“ povedal Putin študentom v Petrohrade. Podľa jeho slov sú tam za účelom „geopolitického ovládnutia Ruska“.

Po septembrovom prímerí sa situácia na východe Ukrajiny mierne upokojila, no v posledných dňoch sa vojna do oblasti vrátila plnou silou, keď proruskí povstalci oznámili ukončenie prímeria a plán rozšíriť oblasť, ktorú majú pod svojou kontrolou. Kyjev a NATO tvrdia, že na východe Ukrajiny bojujú tisíce plne ozbrojených neoznačených ruských vojakov.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko pre agentúru Reuters ešte minulý rok potvrdil, že v ich radoch sú tisíce ruských dobrovoľníkov, medzi nimi slúžiaci ruskí vojaci, ktorí majú „dovolenku“. Rusko naďalej vytrvalo odmieta, že by sa podieľalo na kríze na Ukrajine.

Stoltenberg popiera účasť vojsk NATO

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg odmietol ako „nezmysel“ tvrdenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že po boku ukrajinských síl na východe krajiny bojuje légia NATO. „Tvrdenie, že na Ukrajine je légia NATO, je nezmysel.

Nie je tam žiadna légia NATO,“ povedal Stoltenberg v pondelok novinárom. Podľa jeho slov „sú cudzie sily na Ukrajine Rusi“ a problémom je, že tieto „ruské sily na Ukrajine a v Rusku podporujú separatistov“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens StoltenbergVladimir Putin
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy