Na Slovensku ubudli stovky zdravotníckych zariadení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Po roku 2012, kedy k existujúcim zdravotníckym zariadeniam na Slovensku postupne pribúdali ďalšie, sa trend otočil a v nasledujúcom roku začali zanikať. Ich počet sa počas roka 2013 zredukoval o 372 na 13 022. Až 78 percent z celkového množstva tvorili ambulantné zdravotnícke zariadenia. Práve tieto zaznamenali i najväčší úbytok, v medziročnom porovnaní skončilo dvesto z nich, pacientom tak bolo predvlani k dispozícii 10 152 ambulantných zariadení. Vyplýva to z publikácie Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) – Zdravotníctvo SR v číslach 2013.

Všeobecnú starostlivosť o deti a dorast zabezpečovalo 1110 ambulancií, dospelým bolo k dispozícii 2088 ambulancií. V prípade, že pacienti potrebovali pomoc lekára mimo ordinačných hodín, mohli sa obrátiť na niektorú z 204 fungujúcich ambulancií lekárskej služby prvej pomoci. Pri problémoch s chrupom mali na výber z 2348 stomatologických ambulancií.

Nepatrne sa zredukovala aj sieť poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, v roku 2013 ich fungovalo 181, čo je o jedno zariadenie menej ako rok predtým. Prevažnú väčšinu pokrývali všeobecné a špecializované nemocnice, ktorých počet sa nemenil, pacientom ich bolo k dispozícii 117.

Okrem ambulantných a ústavných zariadení ubudli predvlani aj zariadenia lekárenskej starostlivosti. Ich sieť sa zmenšila o 96 prevádzok, v roku 2013 tak na Slovensku fungovalo 1487 lekární a 147 výdajní zdravotníckych pomôcok. Hematologicko-transfúziologické zariadenia sa zredukovali o jedno, medziročne menej bolo aj zdravotníckych zariadení, ktoré NCZI radí do kolónky ostatné. Ich počet poklesol o 72 na 1042.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať