Obama a nový saudskoarabský kráľ prediskutujú Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama Foto: SITA/ AP

NAÍ DILLÍ 27. januára (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama a nový saudskoarabský kráľ Salmán v utorok prediskutujú nepokoje v Jemene ako aj boj proti Islamskému štátu.

Stane sa tak počas ich prvého oficiálneho stretnutia v Rijáde, informoval v predvečer rokovania Biely dom. Obama skrátil svoju návštevu Indie a povedie americkú delegáciu do saudskoarabskej metropoly, ktorá príde zakondolovať k úmrtiu kráľa Abdulláha, Salmánovho brata a blízkeho spojenca USA.

Napätá regionálna situácia znamená, že Washington potrebuje Saudskú Arábiu rovnako, ako kedykoľvek predtým, hoci v otázke ropy sa vďaka vlastným zásobám na najväčšieho exportéra čierneho zlata spoliehať nepotrebuje.

Saudská Arábia podporuje Američanmi vedenú koalíciu proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii. Obe krajiny sú tiež znepokojené situáciou v Jemene, kde operuje al-Kájda na Arabskom polostrove a minulý týždeň tam padla Američanmi podporovaná vláda. Bývalý saudskoarabský kráľ Abdalláh zomrel v piatok v nemocnici v Rijáde na zápal pľúc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama
Firmy a inštitúcie Islamský štát