Video: Anglikánska cirkev vysvätila prvú biskupku v histórii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Anglikánska cirkev vysvätila svoju prvú biskupku v histórii
Anglikánska cirkev v pondelok vysvätila vôbec prvú ženu do funkcie biskupa vo svojej 500-ročnej histórii. Stala sa ňou vikárka Libby Lanová, ktorá tak formálne prevzala pozíciu v meste Stockport.

LONDÝN 27. januára (WEBNOVINY) – Anglikánska cirkev v pondelok vysvätila vôbec prvú ženu do funkcie biskupa vo svojej 500-ročnej histórii. Stala sa ňou vikárka Libby Lanová, ktorá tak formálne prevzala pozíciu v meste Stockport.

Obrazom: Anglikánska cirkev má prvú biskupku v histórii

Ceremónia sa konala v meste York

Na prelomovej ceremónii v meste York vedenej tamojším arcibiskupom Johnom Sentamom sa zúčastnili stovky ľudí. Proti vysväteniu po arcibiskupovej výzve smerom k zúčastnených vystúpil jeden z prítomných duchovných, podľa ktorého „to nie je v Biblii“.

Na druhú Sentamovu výzvu smerom k prítomným veriacim už nereagoval nikto. Vedenie anglikánskej cirkvi na vec reagovalo slovami o práve duchovného vyjadriť nesúhlas, ten však zostal podľa neho osamotený.

Video: Proti bol iba jeden z prítomných duchovných

https://www.youtube.com/watch?v=0eK2HCheyO8

Anglikánska cirkev sa dlho neveľa zhodnúť na prístupe k ženám

Historický krok vysvätenia prvej biskupky umožnila v júli schválená legislatíva, ktorá pred takmer tromi rokmi neprešla len o šesť hlasov, čo vtedy vyvolalo kritiku aj zo strany premiéra Davida Camerona. Anglikánska cirkev, ktorá vznikla v polovici 16. storočia odtrhnutím od katolíckej cirkvi, sa totiž dlho neveľa zhodnúť na prístupe k ženám.

Pred viac ako 20 rokmi im vedenie cirkvi umožnilo vstúpiť do kňazského rádu. Na prvú biskupku sa však čakalo dodnes. Na obdobné prípady anglikánska cirkev v Škótsku, Walese a Severnom Írsku stále čaká.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia