Fidel Castro prelomil mlčanie, politike USA neverí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

HAVANA 27. januára (WEBNOVINY) – Kubánsky exprezident Fidel Castro prelomil niekoľkotýždňové mlčanie a vyjadril sa k ohlásenému historickému procesu obnovenia vzťahov medzi USA a jeho vlasťou.

Fidel Castro USA neverí

V liste zverejnenom pondelňajším vydaním denníka Granma sa uvádza, že brat súčasného lídra karibského ostrova proces víta, no politike USA napriek všetkému neverí.

V rámci prvej reakcie na prelomový krok medzi Washingtonom a Havanou prostredníctvom listu adresovaného študentom havanskej univerzity uviedol, že „neprehovoril ani slovo“ s vedením USA o tejto veci, no ako podotkol, „neznamená to, že odmieta pacifistické riešenie konfliktu“. Ako okrem iného napísal, „vždy budeme brániť spoluprácu a priateľstvo so všetkými ľuďmi na svete vrátane našich politických protivníkov“.

Fidel Castro vyvrátil špekulácie o svojom úmrtí

Spojené štáty v polovici decembra potvrdili začiatok procesu postupného obnovenia vzťahov s Kubou a plány v najbližších mesiacoch otvoriť veľvyslanectvo v Havane. Nasledovať by malo aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi.

To bolo vyvrcholením konfliktu medzi oboma krajinami po revolúcii vedenej práve Fidelom. O jeho osude sa v uplynulých týždňoch intenzívne špekulovalo. Fidel nakoniec v polovici januára listom adresovaným bývalej argentínskej futbalovej hviezde Diegovi Maradonovi vyvrátil špekulácie o svojom úmrtí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Fidel Castro