Ostreľovanie Mariupoľa bolo vojnovým zločinom, tvrdí OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mariupoľ je pod paľbou, umierajú aj deti
Ostreľovanie Mariupoľa si vyžiadalo najmenej už tridsať mŕtvych. Vyhasli i detské životy. Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili pred asi deviatimi dňami a za tú dobu si vyžiadali viac než 262 mŕtvych. Foto: SITA/AP

NEW YORK 27. januára (WEBNOVINY) – Raketové útoky na ukrajinské mesto Mariupoľ, ktoré počas uplynulého víkendu pripravili o život údajne až desiatky civilistov, boli v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom a môžu predstavovať vojnové zločiny.

Útoky na civilné obyvateľstvo boli vedomé, tvrdí OSN

Námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffrey Feltman to vyhlásil na pondelňajšom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady, kde vyzval na vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom. Útoky na civilné obyvateľstvo boli podľa neho „vedomé“, pričom pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na základe skúmania kráterov po dopadoch rakiet dospeli k záveru, že boli vypálené z územia kontrolovaného proruskými separatistami.

Obrazom: Mariupoľ pod paľbou, umierali aj deti

Dodal, že výsledkom sobotňajšieho ostreľovania prístavného mesta sú zničené budovy ako aj desiatky mŕtvych „vrátane žien a detí“ a vyše 100 zranených po zásahu trhoviska. Podľa predošlého vyhlásenia Kyjeva zahynulo v Mariupoli 30 civilistov.

Raketový útok nasledoval deň po tom, ako separatistickí povstalci odvolali prímerie zo septembra 2014 a ohlásili novú ofenzívu proti ukrajinským vládnymi silám. Podľa odhadu OSN od vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny v apríli 2014 zahynulo už najmenej 5100 ľudí.

Feltman vyzval povstalcov na ukončenie bojov

Feltman vyzval povstalcov na „okamžité zastavenie provokatívneho a násilného konania„, dodržiavanie medzinárodného práva a návrat k prímeriu. „Naliehame tiež na vedenie Ruskej federácie, aby využilo svoj vplyv a vyzvalo povstalcov na okamžité zastavenie nepriateľských aktov,“ povedal predstaviteľ OSN. Ruský veľvyslanec pri organizácii Vitalij Čurkin vyjadril vážne obavy zo stupňovania konfliktu v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti, pričom obvinil vládu v Kyjeve z odmietania priameho dialógu s povstalcami.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Zároveň varoval pred „ešte väčšou katastrofou“, ak budú západné vlády pokračovať v „podpichovaní ukrajinských jastrabov“. Veľvyslankyňa USA Samantha Powerová zasa zopakovala tvrdenie, že „túto ofenzívu uskutočňuje Moskva“ s cieľom „zabrať ďalšie územie a posúvať hranicu ruskom kontrolovaného územia hlbšie a hlbšie na Ukrajinu“. „Je vedená Ruskom vycvičenými a Ruskom financovanými separatistami, ktorí používajú ruské strely a ruské tanky, ktorí sú podporovaní ruským vojskom a ktorých operácie dostávajú priamu ruskú podporu.“

Po septembrovom prímerí sa situácia na východe Ukrajiny mierne upokojila, no v posledných dňoch sa vojna do oblasti vrátila plnou silou, keď proruskí povstalci oznámili ukončenie prímeria a plán rozšíriť oblasť, ktorú majú pod svojou kontrolou. Mesto Mariupoľ s 500 000 obyvateľmi, ktoré je dôležitým ukrajinským prístavom na export obilia a ocele, je stále v rukách vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vitalij Čurkin
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov