Obsah čiernych skriniek airbusu zatiaľ nezverejnia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Malajzijské lietadlo AirAsia spadlo do Jávskeho mora, hľadajú obete
Na palube lietadla bolo 162 ľudí a smerovalo z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Pátracie tímy hľadajú obete. (7. január 2015) Foto: SITA/AP

JAKARTA 27. januára (WEBNOVINY) – Predbežná správa o okolnostiach decembrovej havárie lietadla spoločnosti AirAsia nebude obsahovať analýzu údajov získaných z takzvaných čiernych skriniek. Potvrdili to v utorok indonézski vyšetrovatelia, ktorí sa snažia objasniť príčiny zrútenia sa stroja do Jávskeho mora.

Obrazom: Malajzijské lietadlo AirAsia spadlo do Jávskeho mora

Indonézska armáda v utorok prerušila práce na vyzdvihnutí trupu havarovaného lietadla spoločnosti AirAsia, a tým aj pátranie po ďalších telesných pozostatkoch obetí. Niekoľko pokusov o vytiahnutie trupu lietadla bolo pre vysoké vlny, zlú viditeľnosť a silné prúdy neúspešných. „Operácia trvala 30 dní a viacnárodné tímy sme už stiahli,“ povedal v utorok indonézsky admirál Widodo, ktorý sa rodinám obetí ospravedlnil za zastavenie pátrania. Civilný Národný záchranný úrad uviedol, že v pátraní po ďalších telách ešte môže pokračovať, no práce budú bez armády a jej vybavenia pomalé.

Vyšetrovatelia z dopravného úradu, ktorému v stredu uplynie 30-dňová lehota na odovzdanie správy orgánu pre civilné letectvo, zverejnia iba oficiálne známe podrobnosti. Obsah letových záznamníkov bude zahrnutý až do konečnej správy, ktorá musí byť hotová do roka od nehody.

Lietadlo AirAsia

typu Airbus A320-200 so 162 cestujúcimi a členmi posádky zmizlo 28. decembra počas letu z indonézskej Surabaye do Singapuru pri Borneu. Krátko pred stratou kontaktu piloti žiadali o zmenu výšky pre nepriaznivé počasie.

Podľa údajov získaných z radarov lietadlo krátko na to podstúpilo nezvyklo strmý a rýchly výstup v úsilí vyhnúť sa búrke a o tri minúty zmizlo.

V mori sa doteraz podarilo nájsť telá 70 obetí, ako aj viaceré časti lietadla vrátane trupu, kokpitu a oboch zariadení zaznamenávajúcich údaje o lete a hlasovú komunikáciu posádky. Kľúčovým bodom je aktuálne vyzdvihnutie trupu stroja z morského dna v hĺbke približne 30 metrov. Predpokladá sa totiž, že sa v ňom nachádzajú zvyšné telá obetí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie AirAsia