Rukojemnícku drámu v líbyjskom hoteli neprežili cudzinci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líbya
Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 27. januára (WEBNOVINY) – Útok ozbrojencov na luxusný hotel Corinthia v líbyjskom Tripolise okrem troch strážnikov neprežili ani piati cudzinci, ktorých štátna príslušnosť zatiaľ nie je známa.

Aktuálnu bilanciu poskytol súkromnej televíznej stanici an-Nabáa veliteľ jednej z miestnych bezpečnostných zložiek, podľa ktorého je situácia „pod kontrolou“ a v hoteli nie sú žiadni ďalší rukojemníci, nevedel však uviesť, kde sa nachádzajú páchatelia.

Na parkovisku odpálili bombu

Napriek správam o zadržiavaní nešpecifikovaného počtu osôb zástupca hotelového vedenia predtým vyhlásil, že hostí evakuovali ešte pred vypuknutím prestrelky medzi ochrankou a útočníkmi.

Tých opísal ako skupinu piatich maskovaných mužov v ochranných vestách, ktorí okolo seba strieľali a odpálili bombu na parkovisku hotela.

Hotel Corinthia je obľúbený medzi zahraničnými návštevníkmi Tripolisu a v čase udalosti v ňom boli podľa manažéra ubytovaní Briti, Taliani a Turci.

Hotel sa stal terčom útoku už druhýkrát

Tradičným hosťom je údajne šéf medzinárodne neuznávanej líbyjskej vlády Umar al-Hassí, ktorý sa v ňom však v utorok nenachádzal. Hotel bol terčom útoku aj v roku 2013, keď v jeho priestoroch uniesli jedného z bývalých premiérov Líbye.

Líbyjské mestá boli v uplynulých mesiacoch dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím.

Tripolis v auguste ovládla koalícia Líbyjský úsvit, ktorú tvoria protivníci medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády úradujúcej núdzovo z mesta Tobruk na východe krajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať