Pre odpočúvanie zatkli v Turecku ďalších takmer 30 osôb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pohreb obete minuloročného násilia v Turecku bol plný nepokojov
Odporcovia Erdoganovej politiky tvrdia, že presadzuje nedemokratické reformy smerujúce k islamizácii spoločnosti. Spolu s Elvanom si násilie počas minuloročných demonštrácií vyžiadalo najmenej deväť mŕtvych. Elvanova matka pripísala jeho smrť Erdoganovi, ktorý označuje policajtov zasahujúcich počas protestov za \\\\

ISTANBUL 27. januára (WEBNOVINY) – Turecká polícia v utorok zadržala 26 príslušníkov bezpečnostných zložiek pre podozrenie, že sa podieľali na nezákonnom odpočúvaní politikov, štátnych úradníkov a podnikateľov.

O najnovšom zatýkaní v rámci kampane tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana proti „paralelnému štátu“ informovala súkromná tlačová agentúra Dogan, podľa ktorej ho nariadila prokuratúra v treťom najväčšom meste krajiny Izmir.

Už skôr zadržali dvadsať podozrivých

Prokuratúra správu zatiaľ nekomentovala, ešte minulý týždeň však skončili v rukách polície ďalší 20 podozriví zo štyroch miest vrátane Ankary.

Zásahy proti údajným prívržencom vplyvného moslimského učenca Fethullaha Gülena sa týkajú zverejnenia kompromitujúcich audiozáznamov v období, keď bol dnešný prezident ešte premiérom a vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa pripravovala na dôležité komunálne voľby na prelome marca a júna 2014 považované za indikátor jej popularity po vlne opozičných protestov.

Vládu ohrozili podozrenia z korupcie

Niekdajší Erdoganov spojenec, ktorý má širokú podporu v tureckej polícii či súdnictve, žije v americkom exile. Postavenie tureckej vlády koncom roka 2013 ohrozili podozrenia z korupcie, čo premiér označuje za kauzu vykonštruovanú prívržencami Gülena s cieľom uskutočniť prevrat.

Sedemdesiattriročný učenec to poprel, zároveň však odsúdil kroky namierené proti vyšetrovaniu, ako sú čistky v polícii a súdnictve.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan