Grécky premiér Tsípras predstavil svoj nový kabinet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nový grécky premiér Aléxis Tsípras
Novo zvolený grécky premiér Aléxis Tsípras vymenoval v utorok svoj nový kabinet. Foto: SITA/ AP

ATÉNY 27. januára (WEBNOVINY) – Novo zvolený grécky premiér Aléxis Tsípras vymenoval v utorok Giánnisa Dragasákisa, veterána svojej ľavicovej strany SYRIZA, za vicepremiéra a potvrdil ekonóma a kritika dohôd o medzinárodnej pomoci Giánisa Varoufákisa ako ministra financií.

Obrazom: Voľby v Grécku vyhrala radikálna SYRIZA

Pános Kamménos, líder strany Nezávislí Gréci, dostal na starosti rezort obrany a dlhodobý Tsíprasov spolupracovník Níkos Pappás bol poverený funkciou štátneho ministra, čo je rola podobná šéfovi úradu vlády.

Ministrom zahraničných vecí sa stane technokrat Níkos Kotziás. Štyridsaťročný Tsípras bude najmladším premiérom Grécka za posledných 150 rokov.

Predsedu gréckej Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách, v pondelok vymenovali za nového premiéra. Tsípras zložil prísahu do rúk prezidenta Károlosa Papoúliasa, pričom ho ubezpečil, že má v úmysle dodržiavať ústavu a disponuje dostatočnou podporou na to, aby mohol vytvoriť vládu.

Svoj kabinet predstavil v utorok po tom, ako podpísal koaličnú zmluvu s protiprisťahovaleckou národnokonzervatívnou stranou Nezávislí Gréci (ANEL). Nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby v Grécku vyhrala SYRIZA so ziskom 36,3 percenta hlasov, k obsadeniu väčšiny v 300-člennom parlamente jej však chýbajú dve kreslá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis TsiprasPanos Kammenos