Irán sa cez Američanov vyhráža Izraelu, očakáva sa útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

TEHERÁN 28. januára (WEBNOVINY) — Teherán v utorok uviedol, že poslal prostredníctvom amerických predstaviteľov varovanie Izraelu v súvislosti s nedávnym zabitím iránskeho generála, ktorého v Sýrii usmrtil izraelský nálet. Informovala o tom oficiálna agentúra IRNA.

Pri nálete 18. januára na sýrskej časti Golanských výšin zomrel iránsky generál Mohammad Alí Alláhdádí, vysokopostavený veliteľ revolučných gárd. Spolu s ním zahynulo šesť bojovníkov libanonského Hizballáh. Militantné hnutie ako aj Irán v občianskej vojne v Sýrii podporujú vládne sily prezidenta Baššára al-Asada a Hizballáh viedol v roku 2006 vojnu proti Izraelu.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí nálet dôrazne odsúdilo ako akt „štátneho terorizmu“ zo strany Izraela. „Povedali sme Američanom, že lídri sionistického režimu môžu očakávať následky svojho činu,“ citovala IRNA viceministra zahraničia Hosejna Amíra Abdolláhjana, podľa ktorého Izrael „prekročil červenú čiaru“. Irán poslal odkaz Izraelu prostredníctvom diplomatických ciest, detaily však nie sú známe.

Židovský štát nálet oficiálne ani nepotvrdil, ani nepoprel, tamojšie médiá však s odvolaním sa na armádne zdroje informovali o útoku proti „teroristom s úmyslom zaútočiť na Izrael“. Zdroje blízke Hizballáhu zasa uviedli, že jedným z usmrtených je Džihád Mughníja, syn bývalého vysokého predstaviteľa organizácie Imáda Mughníju, na ktorého v roku 2008 spáchali atentát v Damasku. Stal sa tak doteraz najprominentnejšou postavou Hizballáhu, ktorej sa stalo osudným zapojenie do konfliktu v susednej krajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia