Islamisti napadli luxusný hotel v Tripolise, strieľali hostí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tripolis
Foto: SITA/ AP

TRIPOLIS 28. januára (WEBNOVINY) – Dráma v líbyjskom Tripolise, kde v utorok skupina ozbrojencov zaútočila na luxusný hotel, si vyžiadala desať obetí na životoch vrátane jedného Američana, Francúza a troch ľudí z Ázie.

Video: Zábery z napadnutého hotelu

https://www.youtube.com/watch?v=hl3IzOAmLrU

K teroristickému útoku sa prihlásila líbyjská odnož extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ), ktorá vo vyhlásení na svojej internetovej stránke uviedla, že útok bol pomstou za smrť Líbyjčana známeho ako Abú Anás al-Libí, ktorý bol podozrivý z útokov na americké veľvyslanectvá v Afrike z roku 1998.

Al-Libí, ktorého americké komando zadržalo v októbri 2013 na ulici v Tripolise, nedávno zomrel v New Yorku len niekoľko dní pred začatím procesu po operácii pečene. Islamský štát vo vyhlásení identifikoval útočníkov na hotel ako Abú Ibrahíma al-Tunsiho a Abú Sulajmána al-Sudaního pochádzajúcich z Tuniska a Sudánu.

Okrem cudzincov zahynuli aj piati líbyjskí príslušníci hotelovej ochranky. Na internete sa objavili príspevky identifikujúce páchateľov ako sympatizantov skupiny Islamský štát, vzhľadom na situáciu v Líbyi však môže za útokom stáť ktorákoľvek z početných extrémistických skupín pôsobiacich v krajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát