Útočníkom na Ukrajine pomáha Rusko, Obama volal s Merkelovou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Proruskí separatisti
Generálny tajomník NATO vyzval Rusko, aby ukončilo všetku vojenskú, politickú a finančnú pomoc povstalcom. Foto: SITA/AP

KYJEV 28. januára (WEBNOVINY) – Proruskí separatisti zaútočili s podporou Ruska na východe Ukrajiny na 55 miest a obcí, a to len v predchádzajúcich 24 hodinách, povedal v stredu hovorca ukrajinskej armády Vladislav Selezňov. Zomreli pritom traja ukrajinskí vojaci a 15 boli zranení.

Prezident USA Barack Obama sa v utorok telefonicky spojil s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby s ňou prediskutoval „výrazný nárast násilia“ na východe Ukrajiny, kde separatistickí povstalci odstúpili od prímeria spred niekoľkých mesiacov.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu sa rozhovor uskutočnil počas krátkej zastávky Obamu na leteckej základni Ramstein v západnej časti Nemecka, kde jeho špeciál dočerpával palivo pri návrate do Washingtonu z pobytu v Indii a Saudskej Arábii.

Kancelária prezidenta USA uviedla, že obaja lídri považujú za potrebné vyvodiť voči Rusku zodpovednosť za podporovanie východoukrajinských separatistov a neplnenie svojich mierových záväzkov. Zároveň podľa nej označili za dôležité dokončiť „robustný balík finančnej podpory“ pre Ukrajinu.

Obrazom: Mariupoľ je pod paľbou, umierajú aj deti

USA poskytli Ukrajine finančnú pomoc

Spojené štáty americké poskytli Ukrajine dodatočnú pomoc v objeme dve miliardy eur. Dohodu o úverových garanciách, ktoré majú Kyjevu pomôcť financovať „krátkodobé sociálne výdavky“, potvrdili v stredu americký minister financií Jack Lew a jeho ukrajinská rezortná kolegyňa Natalia Jaresková.

Lew po podpise dohody v Kyjeve odsúdil „ruskú agresiu“ na východe Ukrajiny a uviedol, že Washington je v prípade potreby pripravený sprísniť sankcie proti Rusku. Ukrajina sa už dohodla s Medzinárodným menovým fondom na úverovom programe v celkovom objeme 17 miliárd dolárov, ktorý má pomôcť krajine pri splácaní vysokých úrokov z verejného dlhu.

Vláda v Kyjeve v súčasnosti so zástupcami fondu rokuje o prípadnom rozšírení programu. „Ak to bude potrebné, sme naďalej pripravení zaviesť ďalšie sankcie. Za týmto účelom, aby sme zvýšil tlak na Rusko, budeme naďalej spolupracovať s našimi spojencami,“ povedal novinárom Lew. Zmiernenie sankcií bude podľa neho možné, ak Moskva začne plniť podmienky septembrovej dohody z Minska.

Obrazom: Vojnou zmietaná východná Ukrajina

Ukrajina musí zostať neutrálna, tvrdí Lavrov

Ukrajina musí zostať neutrálna a zabrániť tak ďalšiemu rozdeleniu krajiny. V stredu to zdôraznil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. „V záujme zabránenia ďalšieho delenia krajiny je dôležité, aby si Ukrajina ponechala neutrálny štatút,“ citovala Lavrova agentúra Interfax.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko však už na konci decembra podpísal návrh zákona, ktorý ruší štatút neutrality Ukrajiny. Kyjev sa netají ani záujmom vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, no pred vstupom krajiny do NATO Porošenko sľúbil zorganizovať o tejto veci referendum. Rusko na tento krok okamžite reagovalo nahnevane a nazvalo ho ohrozením ruskej aj európskej bezpečnosti.

Ukrajinská neutralita

sa stala súčasťou ústavy v roku 1996 na základe vyhlásenia nezávislosti z roku 1991. NATO pod tlakom Ruska v roku 2008 na summite v rumunskej Bukurešti zamietlo Ukrajine možnosť stať sa v blízkej budúcnosti členom aliancie a neutrálny štatút v roku 2010 potvrdil vtedajší prezident Viktor Janukovyč.

Prijatie Ukrajiny do NATO by totiž muselo podporiť všetkých 28 súčasných členov vrátane viacerých západoeurópskych krajín, ktoré s tým dlhodobo nesúhlasia.

Porošenko požiadal o prepustenie ukrajinskej pilotky

Boje na východe Ukrajiny v posledných dňoch opäť eskalovali. Separatisti zaútočili počas víkendu na prístavné mesto Mariupoľ, pričom zomrelo 30 civilistov. Rusko odmietlo obvinenia NATO, že podporuje separatistov modernými zbraňami, ako sú bezpilotné lietadlá a raketomety. Ukrajinský parlament v utorok oficiálne označil Rusko za agresorský štát.

Pre eskaláciu konfliktu na Ukrajine vyvíja Európska únia väčší tlak na ruskú vládu. Podľa diplomatov sa vo štvrtok zídu ministri zahraničia únie na krízovom zasadnutí, na ktorom budú diskutovať o ďalších sankciách na Rusko.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko medzitým požiadal v liste svojho ruského kolegu Vladimíra Putina o prepustenie ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovej, ktorú v roku 2014 zajali proruskí separatisti a poslali do Ruska, kde ju odvtedy držia vo väzení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaPetro PorošenkoSergej LavrovViktor Janukovyč