Paľbu na izraelsko-libanonskej hranici vystriedal pokoj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Paľbu na izraelsko libanonskej hranici vystriedal pokoj
Libanonskí vojaci strážia izraelsko-libanonskú hranicu, na ktorej zavládol pokoj. Foto: SITA/ AP

ŠEAR JAŠUV/JERUZALEM 29. januára (WEBNOVINY) – Situácia na izraelsko-libanonskej hranici bola vo štvrtok ráno pokojná, Izraelčania však zostávajú v pohotovosti po tom, ako sa v oblasti počas predošlého dňa odohrala najkrvavejšia konfrontácia s militantmi Hizballáhu od vojny v roku 2006.

Obrazom: Paľbu na izraelsko-libanonskej hranici vystriedal pokoj

Libanonská Národná tlačová agentúra uviedla, že lietadlá izraelských síl prelietavajú nízko nad pohraničnými dedinami, zatiaľ čo izraelský minister obrany Moše Jaalon vyhlásil, že armáda je „pripravená na akýkoľvek vývoj“. Minister zároveň informoval o prijatí odkazu od Hizballáhu, ktorý sprostredkovali mierové sily OSN a v ktorom libanonská organizácia ubezpečuje, že nemá záujem o ďalšie stupňovanie napätia.

Stredajšie násilie odštartovalo vypálenie salvy protitankových striel na izraelský armádny konvoj pohybujúci sa po spornom území, pričom dvaja vojaci zahynuli a sedem vyviazlo so zraneniami. Útok mal byť pomstou za izraelský nálet v Sýrii spred necelých dvoch týždňov, keď prišlo o život šesť bojovníkov Hizballáhu. Izrael paľbu z libanonskej strany hranice opätoval, na čo sily OSN pôsobiace v oblasti hlásili usmrtenie jedného zo španielskych príslušníkov.

Izraelské letectvo v stredu bombardovalo aj delostrelecké pozície sýrskej armády pri okupovaných Golanských výšinách. Ako uviedla vo vyhlásení armáda, letecké útoky boli reakciou na odpálenie rakiet na Golanské výšiny z oblasti, kde operujú sýrske vládne sily.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať