Rusko prišlo o hlas, pozastaví svoju činnosť v Rade Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

ŠTRASBURG 29. januára (WEBNOVINY) – Šéf ruskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE) uviedol, že Rusko pozastaví svoju činnosť v tomto orgáne po tom, ako stratilo právo hlasovať. PZ RE v stredu hlasovalo o obnovení sankcií proti Rusku pre konflikt vo východnej Ukrajine, ktorých súčasťou je odobratie hlasovacieho práva.

Alexej Puškov v stredu večer povedal, že ruská delegácia následne opustila PZ RE a nebude sa do konca roka zúčastňovať na jeho zasadnutiach. Podľa Puškova by to mohlo poškodiť dialóg medzi európskymi parlamentmi, no na Twitteri napísal, že to „neznamená samoizoláciu Ruska“.

Hlavným problémom Ruska je všeobecná požiadavka prepustiť ukrajinskú pilotku Nadeždu Savčenkovú, ktorá od 13. decembra drží hladovku v ruskom väzení, kam ju po zajatí previezli ukrajinskí proruskí separatisti.

Savčenková je od roku 2014 poslankyňou ukrajinského parlamentu a bola oficiálne vyslaná do PZ RE, ktoré Rusko požiadalo, aby Savčenkovú do 24 hodín prepustilo a zabezpečilo jej návrat na Ukrajinu. Savčenková je obvinená z účasti na vražde dvoch ruských novinárov počas konfliktu vo východnej Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia