Grécko nebude spolupracovať s misiou Únie a Menového fondu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Grécko demonštrácia
Grékom došla trpezlivosť, opäť vyšli do ulíc. Foto: SITA/AP

BERLÍN 30. januára (WEBNOVINY) – Viceprezident Európskej komisie Jyrki Katainen vyzval v piatok novú grécku vládu, aby pokračovala v reformách dohodnutých zo zahraničnými veriteľmi, no naznačil, že Atény možno dostanú viac času na splnenie istých cieľov.

Katainen Grékom pripomenul záväzky

Ľavicová strana SYRIZA vyhrala víkendové parlamentné voľby vďaka sľubom, že zruší prísne úsporné opatrenia, ktoré boli súčasťou 240-miliardovej zahraničnej pôžičky, a ktoré mali zabrániť bankrotu Grécka. Katainen však nevylúčil možnosť predĺženia termínu dokončenia reforiem.

„Očakávame, že Gréci splnia všetky svoje záväzky tak, ako to sľúbili,“ povedal Katainen pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk a dodal, že EK musí zabezpečiť rovnaký prístup ku všetkým krajinám a dodržiavanie všetkých dohôd. „Nepovedal som, že konečný termín nemôže byť posunutý. Povedal som len, že čím skôr Gréci implementujú reformy, tým skôr budú v otvorené nové pracovné možnosti,“ povedal viceprezident EK.

Grécko nechce spolupracovať

Grécka vláda nebude spolupracovať s misiou Medzinárodného menového fondu a EÚ a nemá záujem o predĺženie platnosti súčasnej úverovej dohody. Vyhlásil to v piatok grécky minister financií Janis Varoufakis po stretnutí s holandským rezortným kolegom Jeroenom Dijsselbloemom.

Odvolal sa pritom na mandát, ktorý jeho vláda získala v nedávnych parlamentných voľbách. Rokovaniami o predĺžení platnosti medzinárodného úverového programu by vláda sklamala dôveru svojich voličov, povedal Varoufakis.

Šéf skupiny ministrov financií eurozóny Dijsselbloem uviedol, že o ďalšom postupe zúčastnené strany rozhodnú pred 28. februárom, kedy končí platnosť súčasnej medzinárodnej úverovej dohody.

Varoufakis podľa svojich slov holandského kolegu ubezpečil, že Atény chcú posilniť konkurencieschopnosť ekonomiky a vyrovnať štátny rozpočet, odmietajú však pokračovanie politiky, ktorá prehlbuje súčasnú krízu.

Obrazom: Voľby v Grécku vyhrala radikálna SYRIZA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Janis VaroufakisJyrki Katainen
Firmy a inštitúcie SYRIZA Koalícia radikálnej ľavice