Taliban zaútočil na preplnenú mešitu, počet obetí stúpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irackí extrémisti zničili historickú svätyňu v Mosúle
Militanti zničili v priebehu posledného týždňa viacero náboženských pamiatok.

ISLAMABAD 30. januára (WEBNOVINY) – Počet obetí výbuchu v preplnenej šiitskej mešite v pakistanskom meste Šikarpúr stúpol v piatok na skoro 60. Medzi mŕtvymi sú aj deti. Zranenia utrpelo viac než 50 ľudí, niektorí vážne. Počet obetí tak nemusí byť konečný.

K útoku sa prihlásila odnož Talibanu

K zodpovednosti za útok sa prihlásila skupina Džundulláh (Alahovi vojaci), ktorá je odnožou Talibanu a minulý rok deklarovala vernosť Islamskému štátu. „Naším terčom bola šiitská komunita. Sú to naši nepriatelia,“ uviedol ich hovorca Fahad Marvát v stanovisku. Premiér Naváz Šaríf útok odsúdil a nariadil okamžité vyšetrovanie.

Čo výbuch počas piatkových modlitieb spôsobilo, podľa polície zatiaľ nie je jasné. Predpokladá sa, že to bola odpálená nálož, hoci niektorí svedkovia hovoria, že videli muža opásaného výbušninami. Miesto momentálne skúmajú experti na zneškodňovanie bômb.

Trosky mešity pochovali niekoľko ľudí

Časť mešity v rušnom centre mesta sa po výbuchu zrútila a pochovala niektorých zranených. Svedkovia nešťastia ich spod trosiek povyťahovali. Šikarpúr sa nachádza v južnej provincii Sindh.

Náboženské násilie v Pakistane je na vzostupe a sunnitskí militanti často útočia proti šiitom, ktorých považujú za odpadlíkov. Šiiti tvoria asi pätinu 180-miliónovej populácie krajiny a podľa ľuskoprávnej organizácie Human Rights Watch ich už pri útokoch v Pakistane od začiatku roku 2012 zahynulo vyše 800. K najhoršej masakre za posledné obdobie došlo v decembri na škole v Pešávare, kde extrémisti pozabíjali 145 ľudí, prevažne detí.

Obrazom: Taliban zaútočil na školu v Pešávare

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Naváz Šaríf
Firmy a inštitúcie Islamský štát