Ukrajina sa podľa separatistov vyhýba dialógu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Proruskí povstalci prepustili jedného z pozorovateľov OBSE
Proruskí aktivisti pred radnicou počas rokovania o vydaní zajatých členov pozorovacej misie. Proruskí ozbrojenci zadržali pozorovateľov v piatok vo východoukrajinskom Slovjansku. Foto: SITA/AP

MINSK 30. januára (WEBNOVINY) – Predstavitelia ukrajinských separatistov oznámili, že mierové rokovania o kríze na Ukrajine, ktoré sa mali konať v bieloruskom hlavnom meste Minsk, boli v piatok odvolané. Z neúspešného stretnutia obvinili proruskí separatisti Kyjev, ktorý sa podľa nich „vyhýba dialógu“.

Pred odletom späť do Moskvy predstaviteľ povstalcov Denis Pušilin povedal, že Ruskom podporovaní separatisti sú pripravení pokračovať v „ofenzíve“ a prevziať kontrolu nad dvoma hlavnými regiónmi na východe Ukrajiny, ak sa boje s vládnymi silami obnovia.

Zástupca proruských povstalcov predtým v piatok uviedol, že cestuje do Minska na rokovania so zástupcami Kyjeva, Moskvy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Skupina vyrokovala dohodu o prímerí v Minsku už v septembri, nárast násilia na východe v posledných dvoch týždňoch však často porušované prímerie úplne pochoval. Ďalšie rokovania sa mali zamerať na novú dohodu o prímerí s cieľom ukončiť konflikt, ktorý si medzičasom vyžiadal už vyše 5000 obetí.

Západ vyčíta Rusku, že podnecuje konflikt na východe Ukrajiny tým, že separatistom dodáva posily a zbrane. Moskva, ktorá povstalcov podporuje, akékoľvek priame zapojenie sa do vojny odmieta. Ministri zahraničia Európskej únie sa vo štvrtok v Bruseli po novej eskalácii násilia dohodli na predĺžení sankcií proti Rusku o šesť mesiacov. Spojené štáty už rovnako avizovali, že sú v prípade potreby pripravené sprísniť sankcie proti Rusku.

Obrazom: Vojnou zmietaná východná Ukrajina

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe