NATO nasadí jednotky v šiestich východoeurópskych krajinách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRUSEL 30. januára (WEBNOVINY) – Severoatlantická aliancia čoskoro rozmiestni malé jednotky v šiestich východoeurópskych krajinách, ktoré budú predvojom plánovanej jednotky rýchleho nasadenia vytváranej v reakcii na akcie Ruska na východe Ukrajiny. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok vyhlásil, že tieto koordinačné jednotky nasadia v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku.

Pozostávať budú z niekoľko desiatok mužov, ktorých úlohou bude plánovať a organizovať spoločné cvičenia, rozhodovať o nutnosti vyslania posíl ako aj následne koordinovať ich nasadenie. „Budú spojkou medzi národnými ozbrojenými silami a silami NATO,“ povedal Stoltenberg.

Ministri obrany členských krajín aliancie budú rokovať o sile rýchleho nasadenia, ktorá má byť schopná v priebehu pár dní reagovať na konflikty v Európe, na schôdzke 5. februára. Ministri podľa Stoltenberga oznámia, ktoré krajiny poskytnú vojakov do tejto jednotky.

Ochotu už prejavili napríklad Nórsko, Nemecko a Holandsko. Posilnenie prítomnosti NATO a organizovanie spoločných vojenských cvičení je odpoveďou aliancie za zintenzívnenie ruských vojenských aktivít v Európe. Len minulý rok podľa Stoltenberga zaznamenalo NATO 400 nepovolených preletov ruských lietadiel pri európskom vzdušnom priestore.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens Stoltenberg