Haagsky tribunál potvrdil tresty dôstojníkom za Srebrenicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vujadin Popovič a Ljubiša Beara
Vujadin Popovič (vľavo hore) a Ljubiša Beara (vpravo hore) boli za srebrenickú masakru odsúdení na doživotie. Haag, 30. január 2015. Foto: SITA/AP

HAAG 30. januára (WEBNOVINY) – Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) uznal v piatok dvoch dôstojníkov bosnianskosrbskej armády vinnými z masakry v bosnianskej Srebrenici a odsúdil ich na doživotie.

Tribunál so sídlom v Haagu tak potvrdil predchádzajúce verdikty súdu prvej inštancie udelené Vujadinovi Popovičovi a Ljubišovi Bearovi v roku 2010. Ďalší traja súdení dostali za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti tresty vo výške 13, 18 a 35 rokov. Týmito rozsudkami sa po deviatich rokoch skončil doteraz najrozsiahlejší proces k masakre v Srebrenici.

Video: Bosnianskosrbskí vojaci pozabíjali v Srebrenici tisíce mužov a chlapcov

https://www.youtube.com/watch?v=jI986Ce89Kc

V srebrenickej enkláve, ktorú OSN označila za bezpečnú zónu, žilo asi 45 000 moslimov, z čoho polovicu tvorili utečenci z okolitých obcí. Obyvateľstvo enklávy chránili slabo vyzbrojení holandskí vojaci OSN. Celú oblasť obliehali bosnianskosrbské jednotky na čele s generálom Ratkom Mladičom. Vojaci do Srebrenice vtrhli 11. júla 1995 a napriek prítomnosti holandských vojakov postupne pozabíjali asi 8000 mužov a chlapcov. OSN označila túto tragédiu za genocídu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať