Prezidentom katolíckeho Poľska chce byť aj transsexuál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Anna Grodzka
Transsexuálna poslankyňa poľského parlamentu Anna Grodzka. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 4. februára (WEBNOVINY) – Poľské prezidentské voľby sa budú konať desiateho mája, teda krátko po 70. výročí konca druhej svetovej vojny v Európe. Termín hlasovania v stredu oznámil predseda parlamentu a známy exminister zahraničných vecí Radek Sikorski.

Jasným favoritom volieb je súčasná hlava štátu Bronislaw Komorowski, ktorý pred piatimi rokmi s podporou vlády vtedajšieho premiéra Donalda Tuska tesne porazil opozičného lídra Jaroslawa. Voľby sa na konali v reakcii na tragickú smrť jeho brata, prezidenta Lecha Kaczyńského, ktorý zahynul pri leteckej nehode v Rusku.

Komorowského súpermi budú okrem iných aj atraktívna televízna hlásateľka, iba 35-ročná Magdalena Ogóreková či prvá transsexuálna poslankyňa v tradične katolíckej krajine Anna Grodzková. Kaczynského strana nominovala právnika Andrzeja Dudu a uchádzať sa o najvyšší post chce aj kontroverzný poslanec Janusz Palikot. Ten okrem iného žiadal zvesenie kresťanského kríža z rokovacej sály parlamentu. Očakáva sa preto emotívna kampaň. Podľa prieskumov je reálne Komorowského víťazstvo už v prvom kole.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiJanusz PalikotRadek Sikorski