Maďarský radikál Toroczkai chce múr pozdĺž srbskej hranice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
László Toroczkai
Starosta maďarskej obce Ásotthalom a predseda maďarského extrémistického Mládežníckeho hnutia 64 žúp László Toroczkai. Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

BUDAPEŠŤ 6. februára (WEBNOVINY) – Starosta maďarskej prihraničnej obce Ásotthalom László Toroczkai žiada od vlády v Budapešti vyčlenenie prostriedkov od EÚ na vybudovanie múru pozdĺž hranice so susedným Srbskom, odkiaľ podľa neho prenikajú nebezpeční zločinci prevažne z Kosova.

Podľa jeho slov zverejnených vo štvrtok agentúrou AP je aj v záujme západoeurópskych krajín zastaviť hromadný prílev žiadateľov o azyl smerujúcich následne na západ. Toroczkai, ktorý je lídrom kontroverznej organizácie 64 žúp a členom radikálnej parlamentnej strany Jobbik, podotkol, že medzi nimi môžu byť aj teroristi. Dodal, že do jeho dediny denne prichádzajú tisíce ľudí z nečlenských krajín EÚ.

Ako píše AP, maďarská polícia v pondelok zadržala 330 osôb z Kosova, ktorí cestovali z Budapešti do nemeckého Mníchova. Maďarské úrady v tejto veci potvrdili, že dostali od začiatku roka takmer 13-tisíc žiadostí o azyl, zatiaľ čo za celý minulý rok ich bolo 43-tisíc.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať