Maďari chcú sprísniť azylové zákony, zaplavujú ich imigranti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Madari madarsko
Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 6. februára (WEBNOVINY) – Maďarsko musí sprísniť svoje zákony a zastaviť tak „ekonomických imigrantov“, ktorí zneužívajú azylovú legislatívu na získanie vstupu do krajiny. V piatok to povedal predseda parlamentného klubu vládnej strany Fidezs Antal Rogan.

Počet utečencov prichádzajúcich do Maďarska sa za posledné dva roky značne zvýšil, no väčšina sú ekonomickí imigranti, pre ktorých podľa Rogana nie je v Maďarsku práca. Mnohí tiež používajú Maďarsko ako tranzitnú krajinu na prechod do západných krajín Európskej únie.

Situácia je znepokojivá

Len v januári maďarské úrady zaregistrovali 14 000 žiadostí o politický azyl. Ak bude tento trend pokračovať, počet utečencov by mohol tento rok prekročiť 100 000.

„Myslíme si, že je to veľmi znepokojivé. Parlamentný klub Fidezs-KDNP preto žiada, aby Maďarsko zatvorilo dvere ekonomickým imigrantom,“ vyhlásil Rogan. Vláda by podľa neho mala odštartovať v tejto záležitosti „národné konzultácie“ a zároveň vypracovať prísnejšie azylové zákony.

Rakúsko sa chystá konať už v lete

Národné konzultácie by sa mali sústrediť na otázku, či majú byť žiadatelia o azyl zadržaní a pod kontrolou, pokiaľ sa nerozhodne o ich žiadosti. „Ľudia by sa mali vyjadriť, či podporujú legislatívu, na základe ktorej by boli nelegálni imigranti s okamžitou platnosťou vyhostení,“ povedal Rogan.

Susedné Rakúsko podľa neho plánuje sprísniť svoje imigračné zákony toto leto a vláda by mala dovtedy konať, aby z Rakúska vyhostení utečenci neskončili opäť v Maďarsku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia