Americká armáda bude cvičiť ukrajinských vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americkí vojaci
Foto: SITA/AP

ŠTETÍN 12. februára (WEBNOVINY) – Veliteľ amerických pozemných síl v Európe Ben Hodges v stredu povedal, že americká armáda bude cvičiť ukrajinských vojakov bojujúcich proti separatistom podporovaným Rusmi na východe krajiny.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Výcviková misia sa začne v marci, pričom jeden prápor amerických vojakov bude cvičiť tri ukrajinské. „Budeme ich cvičiť v riešení bezpečnostných úloh, zdravotníckych úloh, ako operovať v oblasti, kde Rusi rušia (komunikáciu) a ako sa chrániť pred ruským a povstaleckým delostrelectvom,“ povedal Hodges počas návštevy základne NATO v poľskom Štetíne. Kde sa má výcvik odohrávať, zatiaľ nie je jasné. Biely dom toto oznámenie zatiaľ oficiálne nekomentoval.

Obrazom: Vojnou zmietaná Ukrajina

Hodges v Poľsku tiež povedal, že ruskí vojaci priamo zasahujú do bojov v okolí mesta Debaľceve na Ukrajine a pokiaľ ich ofenzíva uspeje, mohli by svoju pozornosť obrátiť aj na prístavné mesto Mariupoľ. „Je to veľmi očividné z množstva munície, typu výzbroje, v oblasti Debaľceve je priama ruská vojenská intervencia,“ uviedol generálporučík Hodges. „Obávam sa, že ak budú úspešní v Debaľceve, presunú svoju pozornosť na Mariupoľ,“ dodal. Poznamenal tiež, že Rusko má aktuálne pri východných ukrajinských hraniciach 10 vojenských práporov.

USA okrem výcviku Ukrajincov zvažujú tiež možnosť dodania zbraní Kyjevu. Prezident Barack Obama v pondelok po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyhlásil, že jeho vláda berie do úvahy všetky možnosti riešenia krízy na Ukrajine, zatiaľ však nerozhodol o tom, či Washington poskytne Kyjevu smrtiace zbrane. Zároveň ubezpečil, že USA sú rovnako ako ich európski spojenci naďalej odhodlané vyriešiť spory s Ruskom okolo Ukrajiny diplomatickou cestou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama