Robert Fico odmietol v Bruseli kontroly na hraniciach v Únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lídri Európskej únie na tzv. Family Photo. Slovenský premiér Robert Fico je štvrtý zľava v prvom rade. Foto: SITA/AP

KYJEV 13. februára (WEBNOVINY) – Štvrtkový summit EÚ v Bruseli sa začal s vyše trojhodinovým meškaním spôsobeným dlhotrvajúcimi štvrtkovými rokovaniami o prímerí na východe Ukrajiny v bieloruskom Minsku.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francoise Hollande a ukrajinský líder Petro Porošenko priniesli prítomným predsedom vlád a prezidentom členských krajín bloku informácie o situácii na Ukrajine a výsledkoch minských rokovaní aj za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je hlavným terčom kritiky Západu za ukrajinskú krízu. Mier na Ukrajine vidí Fico skepticky, spomenul vojnu, VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

Mierovú dohodu označila vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová za dôležitú, avšak nie definitívnu. Úlohou EÚ teraz je využiť všetky dostupné nástroje, ktoré prispejú k plneniu dohôd z Minska, dodala.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Okrem Ukrajiny sa v Bruseli rokovolo aj o nových opatreniach proti terorizmu. Lídri sa zaoberali aj požiadavkami novej gréckej vlády vo veci jej dlhu.

Fico odmieta kontroly na hraniciach vo vnútri Únie

Slovensko odmieta, aby sa v rámci boja proti terorizmu zjednodušilo zavádzanie kontrol na hraniciach vo vnútri schengenského priestoru. „Je návrh, aby sme prijali ustanovenia, ktoré zjednodušia zavádzanie vnútorných kontrol. To odmietame. Odmietame, aby sme vymýšľali ďalšie dôvody, ktoré by obmedzovali voľný pohyb osôb v rámci schengenu,“ povedal premiér Robert Fico po skončení summitu Európskej rady v Bruseli.

Obrazom: Rokovanie o mieri na Ukrajine

Na summite sa lídri krajín EÚ rozprávali aj o nových opatreniach na boj proti terorizmu. Jedným z nich je návrh novelizovať základné zmluvy o schengene. Tie umožňujú v určitých prípadoch obnoviť na hraniciach na istý čas kontrolu. Premiér Fico s rozširovaním týchto dôvodom nesúhlasí. „Myslíme si, že to, čo platí dnes, určité výnimky, je postačujúce,“ uviedol Fico na tlačovej besede.

Štáty by si mali vymieňať informácie o cestujúcich

Ďalším nástrojom proti terorizmu má byť register pasažierov v lietadlách. O príslušnej smernici by mal v krátkom čase rozhodovať europarlament. Podľa Fica však nastane medzi europoslancami o tom veľká diskusia. „Premiéri však podporili myšlienku, že si mali členské štáty Európskej únie vymieňať informácie o pasažieroch, ktorí cestujú v lietadlách,“ povedal Fico.

Tieto opatrenia podľa neho však nesmú viesť k neodôvodnenému obmedzovaniu základných práv a slobôd. „Pokiaľ si nebudeme vymieňať informácie navzájom o cestujúcich v rámci Európskej únie, tak sa nám môže stať, že nebudeme schopní monitorovať ľudí, ktorých by sme mali,“ poznamenal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováFederica MogheriniováPetro PorošenkoRobert Fico