Rím zatvorí veľvyslanectvo v Líbyi, stiahnu odtiaľ i občanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Líbya
Líbyjčania s pro-kaddáfiovskou vlajkou na pohrebe 155 obetí minuloročných bojov objavených v masovom hrobe. Bengází 5. marca 2012. Foto: SITA/AP

RÍM 15. februára (WEBNOVINY) – Talianska vláda v nedeľu oznámila zatvorenie veľvyslanectva v líbyjskom Tripolise a stiahnutie desiatok svojich občanov z krajiny. Deklarovaným dôvodom je zhoršenie bezpečnostnej situácie v dôsledku násilných incidentov. Rím v tejto súvislosti vyzval OSN na zvýšenie úsilia s cieľom upokojiť situáciu v africkej krajine.

Podľa ministra zahraničných vecí Paola Gentiloniho bolo ukončenie činnosti diplomatického zastúpenia „nevyhnutné“. Ministerka obrany Roberta Pinottiová v nedeľu zverejnenom rozhovore pre denník Il Messaggero uviedla, že Taliansko je pripravené viesť koalíciu európskych a afrických krajín v boji proti extrémistom v Líbyi, bývalej talianskej kolónii.

Líbyjské mestá sú dejiskom najhorších bojov od občianskej vojny v roku 2011, ktorá sa skončila pádom režimu na čele s Muammarom Kaddáfím. Tripolis v auguste ovládla koalícia Líbyjský úsvit tvorená protivníkmi medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády úradujúcej núdzovo z mesta Tobruk na východe krajiny.

Dva najväčšie ropné terminály na líbyjskom pobreží sú v dôsledku bojov od decembra mimo prevádzky, čím krajina prichádza o životne dôležité príjmy. Vyjednávači OSN v stredu obnovili rokovania so zástupcami znepriatelených líbyjských frakcií, ktorým v krajine podliehajú dve vzájomne sa neuznávajúce vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať