Video: Islamský štát stínal hlavy egyptským kresťanom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Islamský štát popravil 21 egyptských kresťanov. Foto: youtube.com

KÁHIRA 16. februára (WEBNOVINY) – Militantno-extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) v nedeľu zverejnila videozáznam, ktorý zrejme zachytáva popravu 21 egyptských kresťanov na území Líbye, na čo prezidenta Egypta varoval pred odvetou.

Ohlásili sedemdňové obdobie smútku

Päťminútová nahrávka, ktorú prostredníctvom siete Twitter propagujú podporovatelia IŠ, ukazuje skupinu militantov oblečených v čiernom a zajatcov v oranžových kombinézach na pláži nachádzajúcej sa údajne blízko Tripolisu. Popravovaných označených za „nasledovníkov nepriateľskej egyptskej cirkvi“ nútia kľaknúť si na zem a následne im odrežú hlavy.

Egyptská štátna tlačová agentúra MENA citovala vyhlásenie hovorcu tamojších koptov, ktorý potvrdil usmrtenie 21 veriacich v Líbyi. Niekoľko hodín po zverejnení záznamu vystúpil v televízii egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí, pričom oznámil, že Káhira si zvolí „potrebné prostriedky a načasovanie, aby pomstila toto zločinné zabíjanie“. V reakcii na udalosť tiež ohlásil sedemdňové obdobie smútku. Popravu Egypťanov ešte v nedeľu odsúdili aj USA.

https://www.youtube.com/watch?v=lElrAZaAm2o

Slováci s rozhorčením odsúdili popravu

Popravu s rozhorčením odsúdilo slovenské Ministerstvo zahraničných vecí (MZV). Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie, Egypťanov mimoriadne brutálnym a odsúdeniahodným spôsobom popravili členovia líbyjskej skupiny, ktorá sa hlási k Islamskému štátu.

„Tento otrasný čin je ďalším z radu dôkazov o beštiálnej, nehumánnej a neakceptovateľnej podstate ideológie tzv. Islamského štátu, ktorá nemá miesto v civilizovanom svete,“ uviedlo ministerstvo. Rezort zahraničných vecí vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám obetí i vláde Egyptskej arabskej republiky. „Zároveň ubezpečujeme o solidarite Slovenka v globálnom boji proti terorizmu a extrémizmu,“ doplnil tlačový odbor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Abd al-Fattáh as-Sísí
Firmy a inštitúcie Islamský štát