Sýrski povstalci zajali vojakov, obsadili ďalšie územia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Syria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 19. februára (WEBNOVINY) – Sýrski povstalci zajali 32 vládnych vojakov a provládnych ozbrojencov severne od mesta Halab (Aleppo), uviedli vo štvrtok ľudskoprávni aktivisti. Oblasť je dlhodobým dejiskom bojov medzi povstalcami a armádou, keďže obe strany sa snažia zväčšiť teritórium svojho vplyvu.

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv (SOHR) so sídlom v Británii a aktivista z Halabu Ahmad Hamíd uviedli, že vojakov zajali v dedine Ratján v stredu po tom, ako ju znovudobyli povstalci.

Rebeli vraj vo štvrtok taktiež získali dedinu Hardatnajn, len dva dni po tom, čo ju obsadili vládne jednotky. SOHR spolu s Hamedom tvrdia, že momentálne prebiehajú intenzívne boje v okolí tretej dediny Báškúj, ktorú vláda dobyla taktiež pred dvoma dňami.

Medzinárodný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa snaží dohodnúť dočasné prímerie vo vojnou spustošenom Halabe, najväčšom sýrskom meste. V meste by chcel vytvoriť špeciálnu zónu pod dohľadom OSN, od ktorej si sľubuje upokojenie situácie a zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci. Plán, ktorý podporila sýrska vláda, predniesol na utorňajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Budúcnosť však závisí od toho, či sa preň podarí získať aj podporu povstalcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať