Rusko-maďarská jadrová dohoda je pod tlakom, hrozí jej veto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko maďarskej jadrovej dohode hrozí veto EÚ
Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 23. februára (WEBNOVINY) – Orgány Európskej únie preverujú minuloročnú dohodu medzi Maďarskom a Ruskom o rozšírení kapacity maďarskej jadrovej elektrárne Paks, na čom sa dohodli lídri oboch krajín – ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán.

O problémoch s dohodou, ktorej pod nátlakom Bruselu hrozí aj zrušenie, informoval v nedeľu portál britského denníka Financial Times. Podľa jeho informácii je projekt skonštruovania dvoch nových reaktorov v hodnote viac ako 12 miliárd eur v ohrození aj pre nezverejnené okolnosti kontraktu a možnosti porušenia pravidiel fungovania trhu únie.

Atómová agentúra Euratom navyše stále nedala súhlas vo veci dodávok jadrového paliva. Úrady únie taktiež skúmajú úlohu štátu a okolnosti udelenia kontraktu ruskému podniku Rosatom bez výberového konania, píše Financial Times.

Elektráreň Paks používa štyri reaktory ruskej výroby postavené v 80. rokoch minulého storočia. Budapešť si od rozšírenia Paksu, ktorý v súčasnosti poskytuje 40 percent spotrebovanej elektrickej energie v krajine, sľubuje zníženie energetickej závislosti od zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor OrbánVladimir Putin